Dietes cetogèniques i salut del microbioma intestinal

Necessito que tothom que llegeixi aquest article del blog entengui que una dieta cetogènica és una dieta vàlida i curativa. Si esteu intentant curar el vostre intestí amb molta fibra prebiòtica, suplements probiòtics i moltes altres rigamarola, està bé, i podeu intentar fer-ho d'aquesta manera. Però no vull que la gent es desanimi d'utilitzar la dieta cetogènica perquè creuen que d'alguna manera és inherentment desfavorable per al microbioma intestinal. La investigació no recolza aquesta posició i, francament, diria que demostra el contrari.

Hi ha moltes raons per les quals potser voldreu curar el vostre intestí. És possible que tingueu símptomes d'intestí permeable, creixement excessiu de bacteris intestinals prims, desequilibris de neurotransmissors que considereu relacionats amb l'intestí, SII, malaltia de Crohn o altres trastorns autoimmunes que hàgiu investigat i sentiu que estan relacionats amb l'intestí permeable o un equilibri desfavorable del microbioma intestinal.

I com que em dedico a que aprenguis totes les maneres en què et pots sentir millor, crec que és important que aprenguis com una dieta cetogènica afecta el microbioma intestinal. Sabem que les dietes cetogèniques tenen efectes poderosos sobre la neurologia en particular i alguns dels mecanismes subjacents que entenem. Però quan mirem els canvis en el microbioma i com exactament els canvis en els microbis intestinals que es produeixen a la dieta cetogènica (o a qualsevol altra dieta) provoquen canvis en els sistemes del cos, encara no ho sabem tot.

Linia inferior. Si algú et diu el contrari, és prematur en les seves afirmacions. Ningú al planeta pot predir la complexitat que passa al microbioma intestinal i tots els aspectes interrelacionats de com això afecta el cos. És un misteri. I qualsevol que us digui el contrari en aquesta etapa del joc està, pel que entenc, potencialment sobrepassant el nivell actual de recerca. El nostre nivell de coneixement sobre el microbioma intestinal és majoritàriament associatiu. Veiem connexions i només fem hipòtesis de possibles mecanismes. Cal fer molta més investigació.

Si esteu interessats en el microbioma intestinal, ho entenc. És súper fascinant. I vull que entenguis com ho modifica una dieta cetogènica. A causa de l'enfocament d'aquest bloc, oferiré un resum de les associacions que els investigadors han trobat entre el microbioma intestinal i els efectes d'una dieta cetogènica sobre els trastorns neurològics. Això no vol dir que no hi hagi observacions d'associació importants en altres trastorns (per exemple, obesitat, càncer). Significa que la vostra exploració de com la dieta cetogènica pot alterar la microbiota d'una manera favorable per a aquestes condicions us haurà de portar a un altre lloc.

Així que comencem!

Compte amb mi mentre explico alguns dels conceptes bàsics.

Conceptes bàsics del microbioma

El vostre microbioma intestinal es refereix a una sèrie de diferents tipus de microorganismes que colonitzen el tracte gastrointestinal, des de la boca fins a l'anus. Aquests microbis consisteixen en bacteris, virus, fongs i altres, i els components genètics de totes aquestes criatures interessants. Aquestes petites criatures tenen els seus gens, que expressen aquests gens en funció del seu entorn, i tenen les seves pròpies expressions epigenètiques d'aquests gens. Veus com es complica això?

El 2019 es van identificar 150,000 i 92,143 soques microbianes diferents en dues grans metaanàlisis. Però fins que els investigadors no entenguin com l'expressió genètica dels microbis interactua en diferents entorns de l'intestí i diferents estats de malaltia, no podem saber com influeixen en les funcions.

El camp encara no té una comprensió de l'abast del contingut genètic del microbioma, a l'intestí i d'altres, una qüestió crucial per entendre la funció microbiana en el context de la malaltia hoste.

Tierney, BT, Yang, Z., Luber, JM, Beaudin, M., Wibowo, MC, Baek, C., ... i Kostic, AD (2019). El paisatge del contingut genètic a l'intestí i el microbioma humà oral. Cèl·lula hoste i microbi26(2), 283-295. https://doi.org/10.1016/j.chom.2019.07.008

Però sí que sabem algunes coses. Almenys creiem que ho fem perquè semblen ser força coherents en els resultats. Sabem que la microbiota intestinal influeix en la nostra capacitat de metabolitzar els hidrats de carboni i descompondre els nostres aminoàcids. Ens ajuden a extreure calories i desbloquejar nutrients que normalment no són fàcilment accessibles. Ens ajuden a sintetitzar vitamines, sanar i protegir les nostres parets intestinals (integritat de la mucosa) i regular el nostre sistema immunitari.

De cap manera estic argumentant que el microbioma intestinal no tingui importància d'alguna manera.

Però estic argumentant que potser tu i els teus proveïdors d'atenció mèdica no en saben prou com per intentar jugar-hi. Que potser, per a les persones que estan realment malaltes i tenen símptomes significatius, la intervenció real que curarà l'intestí i proporcionarà un microbioma favorable podria ser només aquella en què canvieu la vostra dieta, en lloc de prendre constantment moltes excrements funcionals. proves d'anàlisi, fibres prebiòtiques que poden irritar-vos l'intestí i formulacions probiòtiques cares que de totes maneres no poden aconseguir una bona colonització perquè no teniu un entorn en el qual puguin prosperar.

El vostre microbioma intestinal es veu afectat per la vostra edat, la genètica i l'entorn on viviu, però no hi ha res tan potent i modelant per al microbioma humà com la dieta. Els microbis intestinals mengen el que menges i obtenen la seva nutrició dels teus macronutrients (per exemple, greixos, proteïnes, hidrats de carboni). El que menges alimenta alguns microbis millor que altres. A alguns d'aquests microbis els agrada prosperar amb greixos, i alguns volen que el seu combustible siguin hidrats de carboni, per exemple. És comprensible que les dietes cetogèniques alimentaran i augmentaran el nombre de microbis que prefereixen el greix com a macronutrient.

Les dietes cetogèniques solen ser més altes en greixos i baixes en carbohidrats. Quan veiem que la gent s'adhereix a una dieta cetogènica ben formulada (enriquida amb proteïnes i greixos animals), es veu que el microbioma està dominat per Bacteroides. Quan veiem persones amb dietes altes en carbohidrats, veiem un predomini dels microbiomes de Prevotella.

I això és part del motiu pel qual tenia reserves a l'hora d'escriure aquest article. Acabo d'explicar que aquestes interaccions ho són molt complicat, i no sabem tant com pensem. Però ara us explicaré què creiem que sabem sobre aquestes dues espècies de microbiomes diferents en funció de la ingesta de macronutrients dietètics.

Això és el que aprenem quan fem una recerca superficial sobre Bacteroides, el tipus de predomini del microbioma que veiem a les dietes cetogèniques.

Bacteroides Les espècies també beneficien el seu hoste excloent els possibles patògens de la colonització de l'intestí.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bacteroides

Com a comensals, mutualistes i organismes beneficiosos provats, no només juguen el paper de "proveïdors" per a l'hoste i altres microbis que resideixen a prop d'ells, sinó que també ajuden l'amfitrió proporcionant nombrosos beneficis per a la salut.

Zafar, H. i Saier Jr, MH (2021). Gut Bacteroides espècies en salut i malaltia. Microbis Gut13(1), 1848158. doi: 10.1080/19490976.2020.1848158

I ara vegem què descobreix una cerca ràpida sobre Prevotella:

El bacteri Prevotella comensal intestinal contribueix a la degradació dels polisacàrids, sent colonitzadors dominants de les societats agràries. Tanmateix, els estudis també van suggerir un paper potencial de les espècies de Prevotella com a patobionts intestinals.

Precup, G. i Vodnar, DC (2019). Gut Prevotella com a possible biomarcador de la dieta i els seus papers eubiòtics versus disbiòtics: una revisió exhaustiva de la literatura. British Journal of Nutrition122(2), 131-140. doi: 10.1017/S0007114519000680

Això sembla bastant obvi que un és més beneficiós per a la salut humana i l'altre ho és menys. Però com us estic intentant dir, és complicat. Bacteroides, que semblen bons bacteris, no necessàriament actuen d'aquesta manera si escapen de l'intestí de les unions permeses (també conegut com a intestí permeable). I de nou, com reaccionen aquests microbis i com afecten la vostra fisiologia depèn del vostre entorn intestinal, l'edat, la genètica, l'estat de la malaltia, etc. Però per facilitar la discussió, conceptualitzem un d'aquests tipus de bacteris com a potencialment més. beneficiós que l'altre. Sé que alguns de vosaltres voldreu classificar-ne un com a bacteris bons i un altre com a bacteris dolents, però intenteu no fer-ho si podeu, podem treure el màxim profit d'aquesta discussió.

Normalment, veiem un augment de l'espècie Bacteroides en dietes riques en fibra o polisacàrids. Anoteu-ho perquè serà important per a la nostra discussió més endavant en aquesta entrada del bloc quan parlem de fibra i butirat. 

El vostre microbioma pot facilitar la comunicació bidireccional entre el vostre intestí i el vostre cervell. És com si el teu cervell i el teu microbioma intestinal estiguessin jugant al telèfon amb una llauna de sopa apagada i encesa constantment. El cable telefònic en aquesta analogia no és només un cable o una línia de comunicació. La línia de comunicació entre el microbioma i el cervell inclou el nervi vag i els mecanismes immunològics i endocrins.

No sabem gaire, però a veure què sí sabem sobre l'alteració de la microbiota intestinal mitjançant la dieta cetogènica amb un parell de poblacions en què s'utilitza sovint per tractar símptomes neurològics.

Epilèpsia

S'ha demostrat que els nadons i adults amb epilèpsia presenten alteracions en el microbioma intestinal en comparació amb els controls sans. L'observació general és que tenen una major proliferació de Proetobacteria i un menor nombre de Bacteroides. En estudis que utilitzen una dieta cetogènica per tractar l'epilèpsia refractària, es pot observar un canvi en el microbioma intestinal després de tan sols 1 setmana i una disminució de l'abundància de proetobacteris i Chronobacter en mostres de femta a nivells vists més comparables als controls sans. En estudis que observen els efectes de la dieta cetogènica sobre el microbioma que s'executen durant més temps (vegeu Zhang et al. 2018), s'observa un augment de Bacteroides i una disminució de Ruminococcaceae, Fecalibacteri, Actinobacteris i Leucobacter en aquells que van respondre i van experimentar una reducció de l'activitat convulsiva. Els que van respondre a la dieta cetogènica també van tenir menys Clostridium XIVa, AlistipsHelicobacterBlautiaEggerthellaEstreptococ

Les troballes d'aquests estudis i d'altres que estudien alteracions del microbioma en poblacions amb epilèpsia només ens diuen el que ja sabem. Les troballes de canvis en el microbioma intestinal a la dieta cetogènica (o qualsevol altra dieta per al cas) revelen troballes inconsistents amb diferents alteracions microbianes que es produeixen en diferents cohorts de pacients. I com és habitual, es creu que això es produeix a causa de les diferències d'edat, l'adherència i la composició de la dieta, l'ús de medicaments i la genètica de la persona que la menja.

En el cas de l'epilèpsia, es creu que el poder de la dieta cetogènica per alterar el microbioma intestinal en un període molt curt és un factor important en el seu mecanisme d'acció per tractar les convulsions. Un mecanisme que es creu que està en joc és l'augment de certs microbis (A. muciniphila   Parabacteroides), que comporta una disminució de certs aminoàcids que comporta un augment del GABA i una millora de la relació GABA:Glutamat. Si heu llegit alguna de les publicacions del bloc sobre dietes cetogèniques i qualsevol trastorn en particular, sabreu com d'important és una proporció favorable de GABA:glutamat per a un cervell feliç. I si una dieta cetogènica pot modificar el vostre microbioma intestinal per millorar aquesta proporció? Bé, això la convertiria en una dieta molt amigable per l'intestí i per al cervell, de fet. 

Malaltia d'Alzheimer

El microbioma està alterat en persones amb malaltia d'Alzheimer en comparació amb els controls sans. Algunes de les observacions inclouen majors quantitats d'antinobacteris, ruminococcaceae i Subdoligrànul, però una disminució de Bacteroides (Recordeu aquests nois d'abans? Estem conceptualitzant aquesta espècie com a generalment més favorable sempre que es mantingui on pertany).

Quan proporcionem una dieta cetogènica a persones grans amb un deteriorament cognitiu lleu (DCL), que indica les primeres etapes de demència progressiva de moltes persones, hi ha canvis. Hi ha una disminució de les espècies de Bifidobacterium i un augment de les Enterobacteriaceae i Akkermansia, no sorprèn les concentracions de butirat fecal. 

Li sembla familiar la paraula butirat? Hauria. 

Ens diuen que és el combustible preferit de les cèl·lules entèriques intestinals i que és essencial per a la salut intestinal. És per això que la vostra persona en medicina funcional us diu que mengeu fibra perquè pugui fermentar en el butirat d'àcids grassos de cadena curta per millorar la vostra salut intestinal i, específicament, ajudar-vos a curar aquest problema intestinal permeable. 

Saps què aporta butirat? Cetones.

Dietes cetogèniques i microbioma intestinal
Paoli, A., Mancin, L., Bianco, A., Thomas, E., Mota, JF i Piccini, F. (2019). Dieta cetogènica i microbiota: amics o enemics?. Els gens10(7), 534. https://doi.org/10.3390/genes10070534

Però, saps quin aliment té més butirat, llest per ser utilitzat pel teu intestí i ni tan sols cal descompondre's? 

De fet, la mantega és una de les fonts alimentàries d'àcid butíric més riques amb un subministrament natural inherent del 3-4% del seu contingut de greix com a àcid butíric. Cavaleri, F. i Bashar, E. (2018). Sinèrgies potencials de β-hidroxibutirat i butirat sobre la modulació del metabolisme, la inflamació, la cognició i la salut general.

Cavaleri, F. i Bashar, E. (2018). Sinèrgies potencials de β-hidroxibutirat i butirat sobre la modulació del metabolisme, la inflamació, la cognició i la salut general. Revista de nutrició i metabolisme2018. doi: 10.1155/2018/7195760

Sí. Mantega. Un element bàsic de la dieta cetogènica ben formulada de moltes persones. I saps per què més et sembla familiar aquesta paraula? Com que un dels cossos cetònics que produeix en una dieta cetogènica s'anomena beta-hidroxibutirat, que també té efectes beneficiosos sobre l'intestí.

Les microbiotes colòniques humanes amb una activitat de creixement elevada demostren una utilització eficient de DBHB per augmentar la producció de butirat, que ofereix beneficis per a la salut.

Sasaki, K., Sasaki, D., Hannya, A., Tsubota, J. i Kondo, A. (2020). La microbiota colònica humana in vitro utilitza D-β-hidroxibutirat per augmentar la butirogènesi. Informes científics10(1), 1-8. https://doi.org/10.1038/s41598-020-65561-5  

Altres estudis que examinen la intervenció dietètica cetogènica per a persones amb deteriorament cognitiu lleu (MCI) mostren millores en el nombre i la diversitat d'espècies de microbioma intestinal, que es correlaciona negativament amb l'expressió de plaques tau, que se sap que apareixen com a part del procés de la malaltia en persones amb malaltia d'Alzheimer i altres formes de demència. 

Conclusió

Per tant, si algú us diu que fer una dieta cetogènica reduirà la diversitat i la salut del vostre microbioma, heu de recordar el que llegiu aquí. Si algú us diu que no podreu curar el vostre intestí permeable amb una dieta cetogènica, de nou, recordeu el que heu llegit aquí. Aquestes afirmacions no estan recolzades per la literatura de recerca fins ara sobre alteracions del microbioma, salut intestinal o qualsevol altra cosa rellevant per a la bioquímica del que està passant. 

El més probable és que t'hagis trobat amb algú que s'aferra a algun dogma de fibres i plantes que té problemes per conciliar els seus coneixements passats amb el que està sortint actualment a la literatura de recerca.

Però sí, parlem de plantes. Suposem que no feu mantega i potser no feu una dieta cetogènica per a la salut del cervell i, per tant, us preocupa que potser no feu prou beta-hidroxibutirat de cetona per alimentar les vostres cèl·lules i el vostre microbioma. Potser ets baix en carbohidrats per baixar de pes o alguna cosa així. Bé, això també està bé. Perquè sempre que facis una dieta cetogènica ben formulada que consisteix en aliments sencers amb verdures baixes en carbohidrats, ets d'or. 

Les verdures baixes en carbohidrats estan plenes de fibra prebiòtica i sovint tenen un alt contingut de sofre, ajudant al vostre intestí a mantenir la seva barrera mucosa a l'intestí i a regular la producció de glutatió per ajudar a curar la inflamació intestinal.

Així, doncs, si voleu continuar amb la vostra fibra, feu-ho! Dono suport a la vostra decisió de cobrir totes les vostres bases. 

Conclusió

Per tant, si utilitzeu una dieta cetogènica per millorar la vostra salut mental o tractar els vostres símptomes neurològics, tingueu la seguretat que el següent és cert, segons la literatura actual en el moment d'escriure aquest article, pel que fa a les dietes cetogèniques i els seus efectes sobre la budell:

  • No esteu destruint el revestiment intestinal ni perjudicant la seva curació. 
  • No estàs molestant cap proporció favorable d'espècies de microbioma beneficioses. El més probable és que estigueu millorant el vostre actual.
  • No esteu impedint la diversitat del vostre microbioma de cap manera negativa que tingui efectes negatius per a la salut.

No tinc gaires publicacions al blog per orientar-vos cap al microbioma intestinal, ja que em concentro principalment a educar sobre el que està passant des del coll cap amunt, tot i que sóc conscient de com aquestes coses estan bastant connectades. Però tinc una petita secció sobre el microbioma intestinal en aquest article a continuació perquè les persones que pateixen depressió sovint volen saber més sobre els efectes del microbioma en la seva salut mental.

No oblideu subscriure's al bloc si trobeu útils aquests articles.

I si voleu conèixer les oportunitats del programa per treballar amb mi, podeu fer-ho registrant-vos a la llista de correu electrònic següent (també rebràs un llibre electrònic gratuït):

Perquè tens dret a conèixer totes les maneres en què et pots sentir millor.


referències

Cavaleri, F. i Bashar, E. (2018). Sinèrgies potencials de β-hidroxibutirat i butirat sobre la modulació del metabolisme, la inflamació, la cognició i la salut general. Revista de Nutrició i Metabolisme, 2018, 7195760. https://doi.org/10.1155/2018/7195760

Li, D., Wang, P., Wang, P., Hu, X. i Chen, F. (2019a). Orientar la microbiota intestinal mitjançant nutrients dietètics: una nova via per a la salut humana. Crítiques de Crítiques en Ciència dels Aliments i Nutrició, 59(2), 181-195. https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1363708

Vinculació de patrons dietètics a llarg termini amb enterotips microbians intestinals. (nd). Recuperat l'1 de maig de 2022 a https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.1208344

Mu, C., Shearer, J. i Morris H. Scantlebury. (2022). La dieta cetogènica i el microbioma intestinal. En Dieta cetogènica i teràpies metabòliques: rols ampliats en salut i malaltia (2a ed., pàgs. 245–255). Oxford University Press.

Nagpal, R., Neth, BJ, Wang, S., Craft, S. i Yadav, H. (2019). La dieta cetogènica mediterrània modificada modula el microbioma intestinal i els àcids grassos de cadena curta en associació amb marcadors de la malaltia d'Alzheimer en subjectes amb deteriorament cognitiu lleu. EBioMedicine, 47, 529-542. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2019.08.032

Olson, CA, Vuong, HE, Yano, JM, Liang, QY, Nusbaum, DJ i Hsiao, EY (2018). La microbiota intestinal media els efectes anti-convulsions de la dieta cetogènica. Cèl · lula, 173(7), 1728-1741.e13. https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.04.027

Paoli, A., Mancin, L., Bianco, A., Thomas, E., Mota, JF i Piccini, F. (2019). Dieta cetogènica i microbiota: amics o enemics?. Els gens10(7), 534. https://doi.org/10.3390/genes10070534

Precup, G., & Vodnar, D.-C. (2019). Gut Prevotella com a possible biomarcador de la dieta i els seus papers eubiòtics versus disbiòtics: una revisió exhaustiva de la literatura. El British Journal of Nutrition, 122(2), 131-140. https://doi.org/10.1017/S0007114519000680

Sandoval-Motta, S., Aldana, M., Martínez-Romero, E., & Frank, A. (2017). El microbioma humà i el problema de l'herència desapareguda. Fronteres en genètica, 8. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fgene.2017.00080

Sasaki, K., Sasaki, D., Hannya, A., Tsubota, J. i Kondo, A. (2020). La microbiota colònica humana in vitro utilitza D-β-hidroxibutirat per augmentar la butirogènesi. Informes científics, 10(1), 8516. https://doi.org/10.1038/s41598-020-65561-5

Tierney, BT, Yang, Z., Luber, JM, Beaudin, M., Wibowo, MC, Baek, C., Mehlenbacher, E., Patel, CJ i Kostic, AD (2019). El paisatge del contingut genètic al microbioma humà intestinal i oral. Amfitrió cel·lular i microbis, 26(2), 283-295.e8. https://doi.org/10.1016/j.chom.2019.07.008

Què és el butirat i per què us hauria de preocupar? (nd). Recuperat l'1 de maig de 2022 a https://atlasbiomed.com/blog/what-is-butyrate/

Zafar, H. i Saier, MH (nd). Gut Bacteroides espècies en salut i malaltia. Microbis Gut, 13(1), 1848158. https://doi.org/10.1080/19490976.2020.1848158

Zhang, Y., Zhou, S., Zhou, Y., Yu, L., Zhang, L. i Wang, Y. (2018). Composició alterada del microbioma intestinal en nens amb epilèpsia refractària després de dieta cetogènica. Investigació sobre l'epilèpsia, 145, 163-168. https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2018.06.015

2 Comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.