Com pot una dieta cetogènica ajudar a curar un cervell amb fuites i fer que la barrera hematoencefàlica sigui més forta i més resistent?

Aquesta és una molt bona pregunta. Així que li respondré. En aquesta publicació del bloc, parlarem de què és la barrera hematoencefàlica, quins símptomes podem esperar que es produeixin si es fa malbé i es filtra, i fins i tot proves de laboratori que es poden utilitzar per intentar avaluar si té fuites.

La teva barrera hematoencefàlica (BBB) ​​és molt important

Primer, només una mica d'anatomia i funció. N'hi ha prou perquè entenguis què hi ha.

El BBB separa la sang del líquid cefaloraquidi extracel·lular i protegeix el cervell dels patògens i toxines transmesos per la sang, alhora que permet la difusió d'oxigen, diòxid de carboni i petites molècules lipòfiles/etanol. El manteniment de la BBB és essencial per a un control estricte de la composició química del líquid intersticial del cervell (ISF) essencial per a la funció sinàptica, així com per oferir una forma de protecció contra els patògens transmesos per la sang.

Kakaroubas, N., Brennan, S., Keon, M. i Saksena, NK (2019). Patomecanismes de la ruptura de la barrera hematoencefàlica en l'ELA. Revista de neurociència2019. https://doi.org/10.1155/2019/2537698

El BBB és una col·lecció de vasos sanguinis i astròcits que junts mantenen les coses fora del cervell de la circulació sistèmica. Disposa de diferents transportadors que deixen passar algunes coses.

Cervell amb fuites

Però igual que un intestí permeable a mesura que el BBB disminueix en la salut, no pot mantenir la seva integritat i les coses entren al cervell que no haurien de fer-ho. Aquests poden incloure:

  • Substàncies químiques i toxines ambientals
  • Patògens (bacteris i virus)
  • Proteïnes alimentàries (per exemple, gluten)
  • Diversos mediadors inflamatoris al torrent sanguini (per exemple, lipopolisacàrids)
  • Anticossos circulants
  • Desequilibris hormonals (autèntic hipotiroïdisme)

Quan aquestes coses travessen una barrera hematoencefàlica amb fuites, activen el sistema immunitari del cervell per intentar protegir-lo. Concretament, les cèl·lules microglials s'activen. Si teniu un BBB amb fuites, vol dir que hi estan pujant tot el temps coses que no pertanyen. I això significa que l'activació de la microglia està passant constantment. Això no és bo. Això prepara l'escenari per a la neuroinflamació crònica. I si el vostre cervell no pot reparar-se prou ràpid com per mantenir-se al dia amb el dany causat per la neuroinflamació crònica, us prepararà per a un procés neurodegeneratiu.  

El cervell necessita micronutrients per reparar el dany, produir neurotransmissors i enzims importants i generar energia. Saps com el teu cervell obté la majoria de les vitamines que necessita per a aquests processos? El teu BBB. Sí, és cert! La majoria de les vitamines essencials solubles en aigua (per exemple, les vitamines del grup B) i altres metabòlits importants es transporten al cervell mitjançant transportadors específics a la BBB.

Alguns d'aquests transportadors s'utilitzen per passar la glucosa al cervell. Com hem comentat en articles anteriors, això no ha de ser la glucosa que mengeu. El teu cos està més que feliç de fabricar el substrat de glucosa que necessites perquè funcionin determinades parts del teu cervell. Però si el vostre BBB està danyat i els transportadors utilitzats per a aquest propòsit estan danyats o no funcionen (el BBB pot tornar-se resistent a la insulina), no podreu utilitzar aquesta glucosa per obtenir energia. I d'aquesta manera, es pot produir un deteriorament del BBB i el seu deteriorament pot perpetuar les crisis energètiques al cervell.

Si el vostre BBB està danyat, això pot causar un problema per a tots aquells transportistes, la feina dels quals és introduir nutrients i combustible al vostre cervell.

Això vol dir que el teu cervell envelleix MOLT més ràpid del que se suposa. I no importa si tens 15, 27 o 34 anys, 40, 50 o 60 anys. Els processos neurodegeneratius ocorren a qualsevol edat. Un BBB amb fuites no és un problema d'una persona gran. És un "problema per a totes les persones de qualsevol edat". I cal tenir en compte i tractar-ho.

No m'entenguis malament. M'alegro de veure que el GUT amb fuites té molt de temps i preocupació. Estic alleujat que finalment estigui als radars de la gent d'una manera real. Curar un intestí permeable és important perquè cal mantenir el sistema immunitari del cos en silenci per evitar que el sistema immunitari del cervell es torni hiperactiu. Necessites tractes digestiu saludables per poder descompondre i absorbir els nutrients a través del teu intestí i necessites un microbioma saludable per probablement mil milions de raons.

Podeu obtenir més informació sobre els microbiomes saludables aquí.

Però hi ha una altra barrera que cal promoure i entendre el públic en general i les persones que estan lluitant amb cervells que no funcionen tan bé com voldrien. I per això s'està escrivint aquest post. Un cervell amb fuites és una cosa.

Quan el BBB es trenca, el més important que passa és que tens neuroinflamació. Quan hi ha un procés neuroinflamatori, la gent comença a queixar-se de tenir símptomes de boira cerebral.

Quan teniu boira cerebral, vol dir que alguna cosa està interferint amb la funció normal de la sinapsi.

Les sinapsis constitueixen una part molt especialitzada i vital de les cèl·lules neuronals. Són els llocs principals de comunicació entre cèl·lules neuronals i, per tant, estan implicats en tots els aspectes de la fisiologia neuronal. La funció sinàptica adequada és un requisit previ per al funcionament normal del cervell, i fins i tot alteracions menors poden provocar trastorns neurològics.

Xylaki, M., Atzler, B. i Outeiro, TF (2019). Epigenètica de la sinapsi en neurodegeneració. Informes actuals de neurologia i neurociència19(10), 1-10. https://doi.org/10.1007/s11910-019-0995-y

La neuroinflamació interfereix amb la velocitat de conducció nerviosa i és possible que noteu que les tasques de pensament i motor es tornen menys eficients o arriben amb menys facilitat. La neuroinflamació també "desacobla" els mitocondris. Els mitocondris són les vostres centrals cel·lulars. Proporcionen l'energia que la teva cèl·lula necessita per funcionar. Des de disparar aquestes sinapsis fins a mantenir la cèl·lula sana amb l'energia per fer la neteja bàsica de les cèl·lules. Com se senten els mitocondris desacoblats? Sembla una fatiga cerebral. El teu cervell es cansa més ràpid. Potser ja no podeu conduir amb trànsit intens, suportar llargues interaccions socials o llegir tant com abans. La teva capacitat per fer tasques i prestar atenció es veu reduïda.

La neuroinflamació pot augmentar i disminuir. Algunes setmanes hi ha alteracions de l'estat d'ànim i cognitius, i altres setmanes experimentaràs menys d'aquests símptomes. Això simplement vol dir que el cervell està tenint èxit, de vegades, gestionant el procés inflamatori i reparant la neurodegeneració a mesura que està passant.

Però, com us podeu imaginar, no s'han d'ignorar les causes arrels que creen un BBB amb fuites, i en algun moment la boira cerebral pot esdevenir crònica, ja que el sistema immunitari es torna crònicament hiperactiu i la velocitat a la qual es produeix el dany supera els sistemes antioxidants del cos. , creant estrès oxidatiu i desencadenant importants processos neurodegeneratius.

L'evidència creixent mostra que l'estrès oxidatiu (SO) té un paper crític en la inducció de canvis en la BBB.

Kadry, H., Noorani, B., Bickel, U., Abbruscato, TJ i Cucullo, L. (2021). Avaluació comparativa de la integritat de la unió estreta BBB in vitro després de l'exposició al fum de la cigarreta i al vapor de la cigarreta electrònica: una avaluació quantitativa dels efectes protectors de la metformina mitjançant marcadors paracel·lulars de petit pes molecular. Fluids i Barreres del SNC18(1), 1-15. https://doi.org/10.1186/s12987-021-00261-4

Continuo esmentant aquests "processos" neurodegeneratius perquè, tot i que es produeix una neurodegeneració ocasional, una vegada que s'escala en alguna cosa crònica (també conegut com un procés), la neurodegeneració s'alimenta, creant un bucle de danys constants, esgotament de nutrients, neuroinflamació addicional i altres factors que poden fer-ho. molt més difícil de donar-li la volta després d'un cert punt de dany. Si es deixa sense control, pot causar un nivell de dany que no es pot reparar. I és per això que aquest bloc fa sonar l'alarma que la boira cerebral s'ha de prendre seriosament i tractar-la amb potents tractaments de psiquiatria nutricional i funcional que frenin les causes arrels dels processos neurodegeneratius. Independentment del motiu o del diagnòstic.

Com sé si tinc un cervell amb fuites?

Hi ha diferents marcadors d'anticossos associats a la permeabilitat BBB. Aquests inclouen S100B, aquaporina 4, proteïna àcida fibril·lar glial i anticossos de zonulina. El vostre metge de medicina funcional pot demanar proves com aquestes a través del laboratori Cyrus.

Pots fer-te la prova, però aquí està la cosa. Si sabeu que teniu un intestí permeable, o si us han diagnosticat un intestí permeable, és molt probable que tingueu una BBB permeable. Perquè un intestí permeable permet que entrin coses al torrent sanguini que no haurien de fer-ho. I algunes d'aquestes coses són agressions directes a la BBB. La correlació entre l'intestí permeable i la BBB permeable és molt alta. Van junts.

Per exemple, els anticossos produïts contra el gluten, que no són aturats pel BBB, poden unir-se als astròcits i proteïnes de neurofilaments del cerebel i causar una condició anomenada atàxia del gluten. El procés neurodegeneratiu que porta a aquest diagnòstic pot semblar símptomes de boira cerebral que inclouen problemes per parlar, sensacions estranyes de formigueig a les extremitats, mala coordinació i equilibri, i potser problemes amb els braços i les cames o els dits i les mans (p. noteu més problemes perquè els dits funcionin mentre feu ganxet).

Potser tens toxines al teu cos, ja sigui per exposició a una substància química d'un producte típic de la llar o alguna cosa que has inhalat del teu entorn caminant pel carrer (això passa constantment). Si el vostre BBB és saludable, aquests no passaran al cervell. Però si no és saludable, sigui quina sigui la substància que creuarà al cervell, activant la microglia que alliberen citocines inflamatòries.

Aquestes substàncies no desitjades que van passar pel vostre BBB i no haurien d'estar a prop del cervell, s'uniran i s'uniran a diferents proteïnes i trencaran coses. Què vull dir exactament amb "trencar coses"? Vull dir que s'uniran a llocs on se suposa que s'haurien d'unir altres coses i no permetran que alguna cosa funcioni correctament. S'interposaran en el camí i inhibiran mecanismes importants que el vostre cervell necessita per funcionar i mantenir-lo sa.

Com es va filtrar el teu BBB

El vostre BBB són bàsicament cèl·lules endotelials i astròcits (astroglia). Tots dos es danyen fàcilment en entorns d'inflamació crònica. Les malalties cròniques que augmenten la inflamació del cos (que probablement són totes elles) poden tenir un paper en la descomposició del BBB. Alguns dels medicaments que utilitza la medicina convencional per tractar la malaltia crònica poden causar una ruptura de la BHE (per exemple, els corticoides). També pot ocórrer com a resultat d'una lesió cerebral traumàtica (TCE) (per exemple, accidents de cotxe, caigudes) perquè la BBB pot no curar-se prou després d'aquest assalt. Els problemes intestinals inflamatoris crònics poden crear un estat d'inflamació sistèmica a causa de la permeabilitat de l'intestí que allibera més zonulina o lipopolisacàrids (LPS) al torrent sanguini, cosa que perjudica directament la salut de la BBB. 

Què més causa problemes al meu BBB?

Si teniu alts nivells d'homocisteïna a les vostres anàlisis de sang, teniu més probabilitats que la vostra BBB tingui fuites. Si teniu SNIPS genètics com MTHFR, teniu un risc més elevat de tenir problemes per mantenir la vostra BBB intacta i saludable. Podeu millorar les probabilitats prenent un complex B metilat.

Altres factors que creen la permeabilitat BBB inclouen els següents:

  • Estil de vida sedentari
  • Consum d'alcohol
  • Privació crònica del son

Probablement t'agradaria saber què es pot fer per solucionar-ho.

Com les dietes cetogèniques poden ajudar a curar un cervell amb fuites

La major part de la nostra informació sobre com les cetones afecten el BBB prové d'estudis amb animals. Personalment, estic alleujat per això. No vull que ningú li talli el cap intentant esbrinar què passa allà dins. Així que no us enganxeu a la idea que, com que provenen d'estudis amb animals, d'alguna manera, les troballes no són legítimes per al vostre BBB. Hi ha molta de la mateixa maquinària.

Millora del metabolisme cerebral i BBB

Quan el vostre cos fa cetones amb una dieta cetogènica, pot proporcionar una font d'energia alternativa per al BBB danyat. Simplement són la font de combustible preferida per al cervell. Entren al cervell sense l'enrenou ni l'enrenou de necessitar un transportador feliç o que funcioni (per exemple, difusió simple o difusió facilitada). Els transportadors de monocarboxilats medien l'entrada del cos cetònic al cervell, i són en abundància a tot el BBB, inclosa la membrana plasmàtica del plexe coroide, les cèl·lules endotelials i epitelials, la glia i les neurones. Literalment, hi ha moltes maneres d'aconseguir aquestes cetones per alimentar el cervell. Aquestes cetones s'utilitzen a la matriu mitocondrial (una membrana de les bateries cel·lulars) que produeix energia.

I això és el que necessito que aconsegueixis també. El BBB també utilitza energia de les cetones. Aquelles petites cèl·lules que formen el BBB intenten fer la seva pròpia energia basada en cetona tot el temps. I si feu una dieta cetogènica, aquestes cèl·lules estaran plenes de l'energia que necessiten per estrènyer les unions necessàries per mantenir la BBB forta i intacte.

He dit que els cervells necessiten molta energia? És genial que hi hagi una manera d'aconseguir l'energia que necessita que no requereixi més esforç. Dret? És com un flux d'ingressos passiu en lloc de comprar-se en la cultura de l'enrenou. Vull dir, podem aconseguir que aquests receptors GLUT tornin a funcionar a mesura que avança la nostra curació. Però mai progressarem en la nostra curació si mentrestant passem gana al cervell. Només perpetuarà els processos neurodegeneratius que estan passant. Com a avantatge, els cossos cetònics també milloren directament l'activitat de GLUT1, i GLUT1 és un transportador que ajuda que la glucosa arribi on li correspon.

Les cetones són antiinflamatòries

Simplement no tenim un medicament que proporcioni el mateix nivell d'efectes antiinflamatoris de manera segura o eficaç com la dieta cetogènica.

L'eficàcia terapèutica dels fàrmacs antineuroinflamatoris d'ampli espectre està limitada pels seus efectes secundaris fins i tot després d'una immunosupressió transitòria.

JANIGRO, D. (2022). Efectes de la dieta cetogènica sobre la barrera hematoencefàlica. Dieta cetogènica i teràpies metabòliques: rols ampliats en salut i malaltia, 346. Pàg.355

Quan hi ha una activació immune crònica hi ha danys que es produeixen al cervell i a la BHE. Això provoca inflamació i estrès addicional per al cos en intentar mantenir les unions estretes de la BBB. Aquesta inflamació pot danyar aquelles estructures vasculars importants que formen part de la BBB. Pot danyar la glial i els astròcits. Les dietes cetogèniques redueixen la inflamació. Les cetones produïdes en una dieta cetogènica es comporten com a molècules de senyalització, dient literalment als gens implicats en la inflamació crònica que s'apaguin. Molt útil per ajudar aquest petit BBB a posar-se al dia amb les reparacions, mantenir la seva integritat i funció i perpetuar la seva pròpia curació si em demanes.

Ara tornem a aquestes estructures vasculars. Hi ha moltes demències que tenen components de malaltia vascular. Les cetones augmenten la captació del flux sanguini cerebral i es creu que aquest augment del flux sanguini i l'ús d'oxigen contribueixen als efectes neuroprotectors ben documentats dels cossos cetònics. Un BBB amb fuites és un factor etiològic en algunes demències (per exemple, l'Alzheimer) i es creu que els beneficis observats amb les dietes cetogèniques en aquestes poblacions poden ser en part deguts a la millora de la funció BBB. La hipòtesi que les cetones milloren la funció neurovascular en les demències és una àrea d'estudi actual d'investigació.

Com si tot això no fos prou raonant per utilitzar una dieta cetogènica per ajudar a curar el cervell amb fuites, les cetones ajuden a crear més de les mateixes proteïnes que la BBB utilitza per curar aquelles unions buits que es van filtrar, per començar.

Opcions de suplement

Com que crec que tens dret a conèixer totes les maneres en què et pots sentir millor, vaig a enumerar alguns dels suplements que s'utilitzen que tenen diferents nivells d'evidència de la millora de la BBB. Però deixeu-me ser perfectament clar que no crec que això sigui tan genial ni tan eficaç per curar la BBB com una dieta cetogènica ben formulada. Cap d'aquests cura la resistència a la insulina. Cap d'aquestes són fonts alternatives de combustible per al cervell. Alguns d'ells poden millorar la funció i el flux sanguini a les cèl·lules epitelials i endotelials, i alguns poden proporcionar una acció antioxidant millorada perquè pugueu intentar posar-vos al dia amb l'estrès oxidatiu.

Obtindreu una mica de curació de BBB amb aquests suplements? Sí, potser. Mentre la cascada neurodegenerativa que tens no tingui massa impuls. Però si la vostra permeabilitat BBB prové d'un ictus o TCE, o de processos primerencs de demència, aquests no proporcionen la font de combustible correcta que el vostre cervell necessita per combatre l'hipometabolisme cerebral. Aquests suplements no proporcionen micronutrients millorats ni tan sols macronutrients per al manteniment i reparació cap a una funció cerebral i BBB optimitzada.

Si et prens seriosament curar el teu cervell, no tinguis por de fer allò que t'imagines que és realment difícil. Us prometo que aprendre a implementar i mantenir una dieta cetogènica no és tan difícil com tenir un cervell que no funciona. Un cervell que t'impedeix gaudir plenament de la vida.

Un cervell que està en constant angoixa amb problemes d'estat d'ànim i problemes de memòria?

AIXÒ ÉS DIFÍCIL. Cada. Solter. Dia.

Una dieta cetogènica és una corba d'aprenentatge i et mereixes suport per implementar-la. Però us prometo que, com a algú que ha recuperat el meu propi cervell, no és tan difícil com us imagineu. Ja estàs passant per una de les coses més difícils. Les dietes cetogèniques són fàcils en comparació.

Els suplements que poden ajudar amb la reparació del BBB inclouen olis de peix, Ginko Bilboa, vinpocetina, àcid alfa-lipoic i glutatió (obté liposomals, esbrina per què aquí ENLLAÇ) i resveratrol.

De vegades faré servir alguns d'aquests a més d'una dieta cetogènica com a teràpia complementària, però no els faig servir per si mateixos per curar els BBB o altres parts del cervell. I, per tant, no sé les dosis exactes que fan servir les persones si les fan servir com a teràpia primària per a aquest propòsit. Però de nou, podreu investigar aquestes variables per a la vostra pròpia curació.

Conclusió

Al programa de recuperació de la boira cerebral que ensenyo, utilitzem dietes cetogèniques, suplements nutricionals optimitzats personalment i entrenament per a intervencions de medicina funcional que ajudin a tractar un BBB amb fuites i ajuden les persones a viure la seva millor vida. Perquè siguem sincers. Com vius la vida? A través del teu cervell. No heu de viure amb símptomes de boira cerebral, independentment del motiu o del diagnòstic. Només perquè el vostre metge va ignorar les vostres queixes sobre la vostra incapacitat per concentrar-vos, recordar coses o mantenir el vostre estat d'ànim no vol dir que no hi hagi tractaments efectius.

Estic encantat d'ajudar-te a aprendre totes les maneres en què pots sentir-te millor!


referències

Achanta, LB i Rae, CD (2017). β-hidroxibutirat al cervell: una molècula, múltiples mecanismes. Recerca Neuroquímica, 42(1), 35-49. https://doi.org/10.1007/s11064-016-2099-2

Carnevale, R., Pastori, D., Nocella, C., Cammisotto, V., Baratta, F., Del Ben, M., Angelico, F., Sciarretta, S., Bartimoccia, S., Novo, M. , Targher, G. i Violi, F. (2017). Endotoxèmia de baix grau, permeabilitat intestinal i activació plaquetària en pacients amb alteració de la glucosa en dejuni. Nutrició, Metabolisme i Malalties Cardiovasculars, 27(10), 890-895. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2017.06.007

Cheng, S., Chen, G.-Q., Leski, M., Zou, B., Wang, Y. i Wu, Q. (2006). L'efecte de l'àcid d,l-β-hidroxibutíric sobre la mort i la proliferació cel·lular a les cèl·lules L929. Biomaterials, 27(20), 3758-3765. https://doi.org/10.1016/j.biomaterials.2006.02.046

Chiry, O., Fishbein, WN, Merezhinskaya, N., Clarke, S., Galuske, R., Magistretti, PJ i Pellerin, L. (2008). Distribució del transportador de monocarboxilat MCT2 a l'escorça cerebral humana: un estudi immunohistoquímic. Investigació cerebral, 1226, 61-69. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2008.06.025

Chiry, O., Pellerin, L., Monnet-Tschudi, F., Fishbein, WN, Merezhinskaya, N., Magistretti, PJ i Clarke, S. (2006). Expressió del transportador de monocarboxilat MCT1 a l'escorça del cervell humà adult. Investigació cerebral, 1070(1), 65-70. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2005.11.064

Choquet, D., & Triller, A. (2013). La sinapsi dinàmica. Neurona, 80(3), 691-703. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2013.10.013

Cucullo, L., Hossain, M., Puvenna, V., Marchi, N. i Janigro, D. (2011). El paper de l'estrès de cisalla en la fisiologia endotelial de la barrera hematoencefàlica. BMC Neurociència, 12(1), 40. https://doi.org/10.1186/1471-2202-12-40

Cummins, PM (2011). Ocludina: una proteïna. Moltes Formes. Mol. Cèl·lula. Biol. 32, 242–250. doi: 10.1128/mcb.06029-11

Damir Janigro. (nd). IJMS | Text complet gratuït | Els cossos cetònics promouen l'eliminació de l'amiloide-β1-40 en un model humà in vitro de barrera hematoencefàlica. Recuperat el 5 de juny de 2022 des de https://www.mdpi.com/1422-0067/21/3/934

Damir Janigro. (2022). Efectes de la dieta cetogènica sobre la barrera hematoencefàlica. En Dieta cetogènica i teràpies metabòliques: rols ampliats en salut i malaltia (2a ed., pàgs. 346–363). Oxford University Press.

Datis Kharrazian. (2020 de juliol de 23). Cervell amb fuites: boira cerebral, pèrdua de memòria, depressió. https://www.youtube.com/watch?v=ulj5wuGajFw

Fasano, A. (2020). Tota la malaltia comença a l'intestí (permeable): paper de la permeabilitat intestinal mediada per la zonulina en la patogènesi d'algunes malalties inflamatòries cròniques. Recerca F1000, 9, Facultat F1000 Rev-69. https://doi.org/10.12688/f1000research.20510.1

FoundMyFitness. (2022, 31 de maig). Permeabilitat intestinal: l'enllaç bacterià amb l'envelliment, la disfunció de la barrera cerebral i el trastorn metabòlic. https://www.youtube.com/watch?v=evQAzGaW1JU

Fronteres | Símptomes neurològics de la COVID-19: la hipòtesi de la zonulina | Immunologia. (nd). Recuperat l'22 de maig de 2022 a https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.665300/full

Gibson, CL, Murphy, AN i Murphy, SP (2012). Resultat de l'ictus en estat cetogènic: una revisió sistemàtica de les dades dels animals. Revista de Neuroquímica, 123(s2), 52 – 57. https://doi.org/10.1111/j.1471-4159.2012.07943.x

Proteïna àcida fibril·lar glial: visió general | Temes ScienceDirect. (nd). Recuperat l'22 de maig de 2022 a https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/glial-fibrillary-acidic-protein

Jensen, NJ, Wodschow, HZ, Nilsson, M. i Rungby, J. (2020). Efectes dels cossos cetònics sobre el metabolisme i la funció del cervell en malalties neurodegeneratives. International Journal of Molecular Sciences, 21(22), 8767. https://doi.org/10.3390/ijms21228767

Kadry, H., Noorani, B., Bickel, U., Abbruscato, TJ i Cucullo, L. (2021). Avaluació comparativa de la integritat de la unió estreta BBB in vitro després de l'exposició al fum de la cigarreta i al vapor de la cigarreta electrònica: una avaluació quantitativa dels efectes protectors de la metformina mitjançant marcadors paracel·lulars de petit pes molecular. Fluids i Barreres del SNC, 18(1), 28. https://doi.org/10.1186/s12987-021-00261-4

Kakaroubas, N., Brennan, S., Keon, M. i Saksena, NK (2019). Patomecanismes de la interrupció de la barrera hematoencefàlica en l'ELA. Revista de Neurociència, 2019, e2537698. https://doi.org/10.1155/2019/2537698

Llorens, S., Nava, E., Muñoz-López, M., Sánchez-Larsen, Á., & Segura, T. (2021). Símptomes neurològics de la COVID-19: la hipòtesi de la zonulina. Fronteres en immunologia, 12. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fimmu.2021.665300

Masino, SA (2022). Dieta cetogènica i teràpies metabòliques: rols ampliats en salut i malaltia. Oxford University Press.

Masino, SA i Rho, JM (2012). Mecanismes d'acció de la dieta cetogènica. A JL Noebels, M. Avoli, MA Rogawski, RW Olsen i AV Delgado-Escueta (Eds.), Mecanismes bàsics de les epilèpsies de Jasper (4a ed.). Centre Nacional d'Informació Biotecnològica (EUA). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK98219/

Morris, G., Fernandes, BS, Puri, BK, Walker, AJ, Carvalho, AF i Berk, M. (2018). Cervell amb fuites en trastorns neurològics i psiquiàtrics: impulsors i conseqüències. Revista australiana i neozelandesa de psiquiatria, 52(10), 924-948. https://doi.org/10.1177/0004867418796955

Olung, NF, Aluko, OM, Jeje, SO, Adeagbo, AS i Ijomone, OM (2021). Disfunció vascular al cervell; Implicacions per a l'exposició a metalls pesants. Revisions actuals d'hipertensió, 17(1), 5-13. https://doi.org/10.2174/1573402117666210225085528

Rahman, MT, Ghosh, C., Hossain, M., Linfield, D., Rezaee, F., Janigro, D., Marchi, N. i van Boxel-Dezaire, AHH (2018). IFN-γ, IL-17A o zonulina augmenten ràpidament la permeabilitat de les barreres epitelials hematoencefàliques i intestinals: rellevància per a malalties neuroinflamatòries. Comunicacions de recerca bioquímica i biofísica, 507(1), 274-279. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2018.11.021

Informes | Text complet gratuït | Atàxia del gluten associada a la reactivitat creuada de proteïnes dietètiques amb GAD-65. (nd). Recuperat l'22 de maig de 2022 a https://www.mdpi.com/2571-841X/3/3/24

Rhea, EM i Banks, WA (2019). Paper de la barrera hematoencefàlica en la resistència a la insulina del sistema nerviós central. Fronteres en neurociència, 13. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.00521

Rose, J., Brian, C., Pappa, A., Panayiotidis, MI i Franco, R. (2020). El metabolisme mitocondrial als astròcits regula la bioenergètica cerebral, la neurotransmissió i l'equilibri redox. Fronteres en neurociència, 14. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2020.536682

Takahashi, S. (2020). Compartimentació metabòlica entre astròglia i neurones en condicions fisiològiques i fisiopatològiques de la unitat neurovascular. Neuropatologia, 40(2), 121-137. https://doi.org/10.1111/neup.12639

Vojdani, A., Vojdani, E. i Kharrazian, D. (2017). Fluctuació dels nivells de zonulina a la sang vs estabilitat dels anticossos. World Journal of Gastroenterology, 23(31), 5669-5679. https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i31.5669

Xiao M, Xiao ZJ, Yang B, Lan Z i Fang F (2020) Barrera hematoencefàlica: més contribuïdor a la interrupció de l'homeòstasi del sistema nerviós central que la víctima dels trastorns neurològics. Frontal. Neurosci. 14: 764. doi: 10.3389 / fnins.2020.00764

Xylaki, M., Atzler, B. i Outeiro, TF (2019). Epigenètica de la sinapsi en neurodegeneració. Informes actuals de Neurologia i Neurociència, 19(10), 72. https://doi.org/10.1007/s11910-019-0995-y

Yang, Z. i Wang, KKW (2015). Proteïna àcida fibril·lar glial: des de l'assemblatge de filaments intermedis i la gliosi fins al neurobiomarcador. Tendències en neurociències, 38(6), 364-374. https://doi.org/10.1016/j.tins.2015.04.003

Zekeridou, A. i Lennon, VA (2015). Autoimmunitat aquaporina-4. Neurologia – Neuroimmunologia Neuroinflamació, 2(4). https://doi.org/10.1212/NXI.0000000000000110

Zheng, W., & Ghersi-Egea, J.-F. (2020). ToxPoint: els sistemes de barreres cerebrals no tenen cap paper petit en els trastorns cerebrals induïts per tòxics. Ciències Toxicològiques, 175(2), 147-148. https://doi.org/10.1093/toxsci/kfaa053

Com 1

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.