Han sortit algunes investigacions noves que avaluen l'aparició de símptomes neurològics en persones infectades amb COVID. Van trobar que en aquells infectats amb COVID (l'original, no les variants), hi havia un 42% més de possibilitats de desenvolupar problemes neurològics.

I un dels identificats és la boira cerebral. I alguns de vosaltres esteu patint una boira cerebral que sospiteu que prové d'una infecció passada per COVID (variant o no). I us pregunteu què podeu fer al respecte, com podeu disminuir els símptomes de la boira cerebral i facilitar la curació.

Si heu patit boira cerebral recurrent o persistent des de la vostra infecció per Covid, vull que sàpigues que no estàs sol.

La manca d'agudesa cognitiva s'ha descrit cada cop més a la literatura com a "boira cerebral"... Tot i que encara no hi ha consens sobre com definir aquest terme, pèrdua de memòria, mala concentració, concentració reduïda, augment de la latència per trobar paraules, dificultat per fer un seguiment d'informació complexa. , i la disminució de les funcions executives s'han associat amb el terme. 

Rivas-Vazquez, RA, Rey, G., Quintana, A., & Rivas-Vazquez, AA (2022). Avaluació i gestió del COVID llarg. Revista de Psicologia del Servei de Salut48(1), 21-30. https://link.springer.com/article/10.1007/s42843-022-00055-8

I com que em refereixo a que saps totes les maneres en què pots sentir-te millor, dedicaré aquesta publicació a mostrar-te per què una dieta cetogènica és un primer pas basat en l'evidència per proporcionar un tractament potent per als vostres símptomes de boira cerebral relacionats amb la COVID.

Els estudis que vaig mirar (vegeu les referències al final de l'article) van comentar que la majoria de les dades provenien de persones majors de 60 anys i que els hospitalitzats generalment tenien problemes neurològics més greus després. Però com a algú que ajuda la gent amb el seu cervell i és actiu en diversos fòrums, us puc assegurar que molts post-Boira cerebral COVID té experiència en tots els grups d'edat. I això és el que estan trobant en aquests articles avaluant les xifres. Fins i tot les persones amb infeccions lleus poden desenvolupar problemes neurològics. Sembla que no es requereix cap experiència d'hospitalització que indiqui la gravetat.

Les manifestacions neurològiques més freqüents de 'COVID llarg' inclouen la fatiga; 'boira cerebral'; mal de cap; discapacitat cognitiva; trastorns del son, de l'estat d'ànim, de l'olfacte o del gust; miàlgies; dèficits sensoriomotors; i la disautonomia. 

Les manifestacions neurològiques més freqüents de 'COVID llarg' inclouen la fatiga; 'boira cerebral'; mal de cap; discapacitat cognitiva; trastorns del son, de l'estat d'ànim, de l'olfacte o del gust; miàlgies; dèficits sensoriomotors; i la disautonomia. 
https://doi.org/10.1177/20406223221076890

I per a aquells que pateixen, és una experiència aterridora i debilitant, amb un suport mínim disponible en forma de receptes o tractaments mèdics per alleujar els símptomes.

I tot i que això pot canviar en el futur, molts de vosaltres esteu patint ara. I vull que sàpigues que existeixen tractaments efectius amb teràpies cerebrals metabòliques com la dieta cetogènica.

Quins tipus de problemes neurològics veiem amb la COVID-XNUMX llarga que són directament rellevants per a la boira cerebral o que sovint trobem que coexisteixen amb els símptomes de la boira cerebral?

  • Trastorns de la cognició i la memòria
  • Cefalees episòdiques i fins i tot migranyes
  • Salut mental: trastorns d'estrès i adaptació, trastorns d'ansietat, trastorn depressiu major i trastorns psicòtics

Aleshores, com ajudaria una dieta cetogènica amb aquests greus problemes neurològics provocats per la infecció per Covid?

Les dietes cetogèniques permeten al cos produir cetones. I les cetones són cossos de senyalització molecular que influeixen en l'expressió gènica. I l'expressió gènica que proporciona pot millorar l'expressió de l'energia cerebral en estructures hipometabòliques (baix ús d'energia), reduir la neuroinflamació i l'estrès oxidatiu i millorar l'equilibri dels neurotransmissors.

Què tenen a veure aquestes coses amb el llarg Covid? Tot. Veiem problemes amb aquests quatre factors en Covid llarg, i particularment amb símptomes neurològics que es manifesten com a conseqüència d'una infecció prèvia per Covid.

Explorem la literatura.

Hipometabolisme cerebral i boira cerebral de Covid

Es produeixen àrees d'hipometabolisme cerebral i poden persistir després de la infecció per Covid. L'hipometabolisme és un terme que s'utilitza per descriure una incapacitat o una capacitat deteriorada per produir energia (hipo=baix, metabolisme=creació d'energia). S'ha vist que els individus que pateixen símptomes llargs de Covid tenen àrees persistents d'hipometabolisme als lòbuls frontoparietal i temporal, que es va veure que millorava després de 6 mesos des de l'aparició dels símptomes.

Que és bo. És genial que es pensi que l'hipometabolisme vist després del Covid es resolgui. Però aquí està la cosa. Un atac d'hipometabolisme cerebral a llarg termini és un desastre. Mentre el teu cervell lluita per utilitzar l'energia en aquestes àrees, l'estrès oxidatiu augmenta i, si és prou greu, les estructures es reduiran. Hi ha risc de perdre la matèria grisa (cervell). No és del vostre interès "esperar-ho" perquè aquestes parts del cervell es tornin a activar i puguin tornar a utilitzar bé l'energia. Necessites rescatar l'energia del cervell ARA!

Altres canvis consistents van incloure anomalies funcionals i estructurals a l'ínsula i el parahipocamp.

Najt, P., Richards, HL i Fortune, DG (2021). Imatges cerebrals en pacients amb COVID-19: una revisió sistemàtica. Cervell, comportament i immunitat-salut16, 100290.

Això és un problema. Tot i que els canvis més persistents es van observar a les zones olfactives del cervell, no podem ignorar els canvis persistents observats a l'ínsula i al parahipocamp. Tots dos són estructures importants en la cognició i la memòria.

Una àrea addicional d'hipometabolisme més persistent és l'escorça frontoinsular. Aquesta àrea del cervell consta d'importants xarxes de connexions que són integrals per a la capacitat de control cognitiu. Sembla la capacitat de canviar l'atenció, mantenir l'atenció, tornar l'atenció a una tasca i, en general, ser capaç de concentrar-se. Aquestes són queixes de les que sentim queixar-se regularment persones amb boira cerebral de llarga durada. I, per tant, suggeriria que l'hipometabolisme cerebral que s'experimenta hauria de ser un punt principal d'intervenció.

Hi ha una crisi d'energia cerebral després d'una infecció per Covid. Està ben documentat que el SARS-COV2 indueix una disfunció mitocondrial i subjau a la neuropatologia persistent observada en algunes persones amb símptomes de Covid-XNUMX.

Per sort, la ciència té una intervenció que rescata l'energia cerebral. Tant proporcionant una font de combustible alternativa com millorant el nombre i la funció mitocondrials.

Dietes cetogèniques per a l'hipometabolisme cerebral i la disfunció mitocondrial vistes a la boira cerebral de Covid

Les dietes cetogèniques s'utilitzen específicament per millorar l'hipometabolisme cerebral en diverses poblacions. L'ús més comú és amb la malaltia d'Alzheimer, en què les estructures cerebrals importants ja no poden utilitzar la glucosa com a combustible de manera eficaç. Això fa que les àrees del cervell es morin de fam literalment i augmenta l'estrès oxidatiu, que provoca un deteriorament més gran. Com les dietes cetogèniques rescaten l'energia del cervell? Proporcionant una font alternativa de combustible. Les dietes cetogèniques produeixen cetones, que són una font de combustible preferida per al cervell. Poden evitar la maquinària trencada necessària per introduir la glucosa i s'absorbeixen directament a la cèl·lula i les fan servir les bateries cel·lulars (mitocondris), una font de combustible superior.

No els anomeno una font de combustible superior a la lleugera. Com que les cetones no són només una font de combustible, són cossos de senyalització molecular que tenen efectes potents i multifacètics per promoure l'energia cerebral. Les cetones produiran canvis que augmentaran el nombre, la salut i l'eficiència dels mitocondris existents (també coneguts com a centrals cel·lulars) que proporcionen energia.

Així, com passa amb les persones amb malaltia d'Alzheimer lleu a moderada, les dietes cetogèniques poden rescatar àrees d'hipometabolisme cerebral i augmentar l'energia cerebral mitjançant la millora de la funció mitocondrial. I no hi ha cap raó per creure que no faran el mateix servei per a les àrees d'hipometabolisme cerebral a causa del Covid. Tampoc hi ha cap raó per creure que una dieta cetogènica seria incapaç de millorar la disfunció mitocondrial ben documentada a la literatura científica atribuïda a Covid. De fet, sense una energia cerebral millorada, aquestes cèl·lules no poden fer la feina per reparar aquestes estructures i reconstruir-les.

La disminució de l'energia cerebral que prové de la mala funció mitocondrial i les àrees d'hipometabolisme cerebral provoca un tona d'estrès oxidatiu. Per tant, no m'estranya que l'estrès oxidatiu també es consideri constantment un problema amb el Covid-XNUMX.

Això ens porta a la nostra següent secció.

Estrès oxidatiu i boira cerebral Covid

Simplement no hi ha dubte ni debat sobre si veiem estrès oxidatiu en pacients llargs amb Covid.

Es creu que els processos d'estrès neuroinflamatori i oxidatiu prevalen en la propagació de seqüeles neurològiques de "COVID llarga"

Stefanou, MI, Palaiodimou, L., Bakola, E., Smyrnis, N., Papadopoulou, M., Paraskevas, GP, ... i Tsivgoulis, G. (2022). Manifestacions neurològiques de la síndrome de COVID-XNUMX: una revisió narrativa. Avenços terapèutics en malalties cròniques13, 20406223221076890.

L'estrès oxidatiu és el terme que s'utilitza per descriure un desequilibri entre la quantitat de dany que es produeix a una cèl·lula i la capacitat del cos per combatre'l i poder mantenir-se al dia amb les reparacions. Es creu que l'estrès oxidatiu pot ser responsable de la disfunció endotelial i vascular que veiem que es produeix després de la infecció fins a 4 mesos després (i molts de vosaltres ho haureu experimentat encara més). L'estrès oxidatiu és com un equip de neteja que és massa poc en nombre i no hi ha prou material de neteja per circular. No poden fer la feina. I el teu cervell no es repara. I això provoca un cicle de danys addicionals que no es poden reparar. I crec que entens la idea.

Abordar l'estrès oxidatiu que forma part de la boira cerebral llarga de Covid ha de ser una àrea principal d'atenció.

Estrès oxidatiu en boira cerebral Covid i dietes cetogèniques

Llavors, com ajuda una dieta cetogènica a reduir l'estrès oxidatiu? De moltes maneres. La crema de cetones com a combustible proporciona una energia més neta amb menys subproductes per netejar. Però sobretot, crec que el punt dolç està en la seva capacitat per regular la producció de sistemes antioxidants endògens. En particular, la producció de més glutatió.

La producció de glutatió és crucial. I les propietats de la molècula de senyalització de les cetones ajuden el vostre cos a fer-ne més. I si teniu símptomes de boira cerebral, independentment del motiu, el glutatió és realment el vostre millor amic i component cooperatiu en la vostra recuperació.

Si teniu un Covid durant molt de temps que s'ha manifestat com a símptomes de boira cerebral, és probable que hàgiu desenvolupat una barrera hematoencefàlica amb fuites. Això vol dir que s'acosten coses al teu cervell que no haurien d'estar allà dins, fent que el sistema immunitari del teu cervell s'espanti i contribueixi a la neuroinflamació mitjançant la producció de citocines inflamatòries.

Se suposa que hauríeu de tenir una barrera hematoencefàlica saludable per mantenir-los fora. Però la vostra infecció per Covid pot haver fet que això no sigui possible, i encara podria estar intentant desesperadament reparar (però sense energia cerebral, micronutrients suficients i un atac d'estrès oxidatiu sense parar, simplement no pot).

Afortunadament, les dietes cetogèniques són excel·lents per a la integritat de la barrera hematoencefàlica. El glutatió s'utilitza per ajudar a reparar aquesta barrera i també s'utilitza per ajudar a reparar el dany. I no puc pensar en un escenari en què la regulació en la producció de glutatió no tingués importància i benefici astronòmics per a algú que lluiti amb símptomes de boira cerebral de llarga Covid.

Neuroinflamació i boira cerebral Covid

No cal que contracteu Covid per saber com se senten les citocines inflamatòries al cervell. Qualsevol persona que hagi patit un refredat especialment greu o fins i tot la grip sap el cansament que estàs. Simplement seure o estireu, i pràcticament no us torneu a aixecar fins que us sentiu millor. El teu cervell no funciona bé i no t'atreveixes a acostar-te a res en què es requereixi precisió o enfocament. I, francament, no tens la motivació per provar-ho! Encenes la teva pel·lícula preferida i fas la migdiada amb el teu gat fins que et sentis millor (d'acord, sóc jo, però probablement fas alguna cosa semblant). Aquests són comportaments de malaltia iniciats per citocines inflamatòries al cervell.

Les citocines inflamatòries del cervell són una part necessària de la recuperació. Però definitivament hi ha condicions en què s'inicia un procés inflamatori i no es pot calmar i continua sense control. La lesió cerebral traumàtica (TCE) és un gran exemple d'això, com ho són algunes infeccions. Això també pot passar si el vostre sistema immunitari no està equilibrat i funciona bé.

Així que si em dius que encara estàs experimentant comportaments de malaltia després de la infecció per Covid, t'ho crec.

I també ho fa la literatura de recerca.

La tempesta inflamatòria de citocines de la qual tots hem sentit a parlar augmenta la neuroinflamació, que al seu torn produeix un estrès oxidatiu enorme. Recordeu que després de la inflamació cal que hi hagi un equip de neteja. Això condueix a un procés neuroinflamatori generalitzat.

I moltes persones que van patir una infecció per Covid ja hi entraven amb una neuroinflamació no tractada a causa d'una malaltia de l'estil de vida, un estat de nutrients deficient o insuficient o algun altre desavantatge que dificultés la calma del procés neuroinflamatori.

No calia tenir una "tempesta" per crear un procés neuroinflamatori que té problemes per calmar-se per si mateix. Moltes persones amb casos considerats de Covid lleu pateixen boira cerebral.

Per tant, necessiteu una intervenció potent per reduir la inflamació. I la intervenció més potent per reduir la inflamació (i la neuroinflamació en particular) que conec és la dieta cetogènica. Deixa'm dir-te com funciona.

Dietes cetogèniques i neuroinflamació de boira cerebral Covid

Les dietes cetogèniques creen cossos cetònics. Un d'aquests cossos cetònics s'anomena beta-hidroxibutirat (BHB). BHB és una molècula de senyalització molecular, i això significa que és prou potent com per activar i desactivar l'expressió gènica. Una de les propietats màgiques del BHB és la seva capacitat per reduir l'expressió gènica inflamatòria crònica. Encara tens una resposta inflamatòria aguda que funciona bé, com la necessitaries si et toques la canyella a l'estructura del llit o et talles mentre prepares el sopar. Però s'apaga i esmorteeix els gens que s'encenen i faciliten i mantenen una resposta inflamatòria crònica.

I si esteu tractant la boira cerebral post-Covid, realment ho necessiteu.

Desequilibri de neurotransmissors i Covid

Normalment, quan escric sobre dietes cetogèniques i equilibri de neurotransmissors, escric sobre els seus efectes sobre la serotonina, la dopamina, la norepinefrina, el GABA i el glutamat. Realment hi ha moltes publicacions de bloc en aquest lloc sobre els efectes d'aquests neurotransmissors. Podeu fer una cerca en qualsevol d'ells a la barra de cerca que hi ha al final d'aquest article i obtenir més informació!

Però com que aquesta publicació tracta específicament de Covid, ens submergirem més en l'òxid nítric (NO), que es pot conceptualitzar com un neurotransmissor retrògrad.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30500433/

L'òxid nítric (NO) i l'enzim associat que el produeix (sintasa d'òxid nítric) són molt importants i fan tantes coses que són importants per ajudar a regular els mateixos símptomes dels quals sovint es queixen les persones amb COVID-XNUMX. Ajuda a regular el dolor, la funció neuroendocrina i l'eix HHP (eix hipotàlem-hipòfisi) que regula la resposta a l'estrès, el sistema immunitari, l'estat d'ànim, el son i la funció de l'hipocamp (memòria).

I potser el més sorprenent i potencialment rellevant és que l'òxid nítric (NO) perjudica l'agregació plaquetària. L'agregació plaquetària és el procés pel qual les plaquetes s'adhereixen entre si als llocs de lesió vascular.

Això podria ser útil quan parlem de reduir la incidència d'ictus.

De fet, després d'una infecció aguda per Covid, el teu cos intenta produir més òxid nítric per ajudar a curar el dany.

Després de la infecció per SARS-CoV-2, els mitocondris competents transmesos per la sang proporcionen una nova font d'ATP restaurador i d'òxid nítric constitutiu sintasa (cNOS) per estimular l'alliberament d'òxid nítric (NO), que és antiinflamatori.

Stefano, GB, Büttiker, P., Weissenberger, S., Martin, A., Ptacek, R. i Kream, RM (2021). La patogènesi del COVID-19 neuropsiquiàtric a llarg termini i el paper de la microglia, els mitocondris i la neuroinflamació persistent: una hipòtesi. Medical Science Monitor: International Medical Journal of Experimental and Clinical Research27, e933015-1.

... proposem que alguns dels signes neurològics en pacients amb COVID-19 s'associen amb la disminució induïda pel virus dels nivells de NO al cervell. 

Annweiler, C., Bourgeais, A., Faucon, E., Cao, Z., Wu, Y. i Sabatier, JM (2020). Trastorns neurològics, cognitius i del comportament durant la COVID-19: la pista de l'òxid nítric. Revista de la Societat Americana de Geriatria. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7361837/

No seria fantàstic si hi hagués una manera de millorar la producció d'òxid nítric per ajudar-vos a curar el vostre cervell?

L'exercici augmenta l'òxid nítric, però sé que alguns de vostès pateixen intolerància a l'exercici, ja sigui a causa de la fatiga crònica que s'ha desenvolupat o per respirar amb facilitat com a part dels seus símptomes llargs de Covid. Així que no us diré que sortiu i feu exercici perquè alguns de vosaltres no podeu.

Afortunadament, hi ha una altra manera poderosa d'augmentar la producció d'òxid nítric (NO). Ho has endevinat. És la dieta cetogènica!

Dietes cetogèniques i equilibri de neurotransmissors: efectes sobre l'òxid nítric i tractament probable per a la boira cerebral de Covid

Les dietes cetogèniques milloren la funció neurovascular, sobretot facilitant l'augment de la producció d'òxid nítric (NO). De fet, els investigadors parlen de com la implementació d'una dieta cetogènica a principis del declivi cognitiu pot reduir el risc de patir la malaltia d'Alzheimer, en part a causa de la pronunciada funció vascular cerebral millorada que s'observa. I també hi ha investigacions que suggereixen que la dieta cetogènica augmenta específicament la producció de NO en estructures importants necessàries per a la memòria, com l'hipocamp. I no conec ningú que es queixi de la boira cerebral que no es queixi també fins a cert punt de la disminució de la funció de memòria.

Però els meus símptomes són sobretot ansietat i depressió!

Està bé. Un cervell sa és un cervell sa. Si creieu que els vostres símptomes de boira cerebral provinents d'un Covid llarg es deuen principalment a un trastorn de l'estat d'ànim que va sorgir com a resultat, una dieta cetogènica encara serà un tractament potent per als mecanismes subjacents implicats.

Podeu obtenir més informació sobre com una dieta cetogènica pot ser un tractament primari per als trastorns de l'estat d'ànim com l'ansietat i la depressió, podeu consultar aquests articles a continuació:

Però què passa amb la meva salut cardiovascular?!

Si teniu por d'utilitzar una dieta cetogènica perquè teniu por dels greixos saturats, realment necessito que ho supereu. No es considera una postura basada en l'evidència. Ningú que ha estat al dia amb la investigació sobre aquest tema ja no ho creu. I el fracàs d'aquesta informació per difondre's al públic està impedint que les persones utilitzen potents teràpies basades en l'evidència com la dieta cetogènica per curar malalties cròniques.

No et creguis la meva paraula. Només sóc un terapeuta de salut mental autoritzat amb formació addicional en l'ús de mètodes metabòlics, nutricionals i de psiquiatria funcional. No sóc cardiòleg ni res.

Però aquestes persones són:

Article de revista: Greixos saturats: dolent i bogeyman en el desenvolupament de malalties cardiovasculars? Reimara Valk, James Hammil i Jonas Grip. Revista Europea de Cardiologia Preventiva. Publicat el 05 de setembre de 2022
https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwac194

Van fer una revisió de la literatura científica i van concloure el següent:

Boira cerebral de Covid. Conclusions - Basant-se en l'evidència científica, no hi ha cap base científica per demonitzar la SFA com a causa de ECV. Els SFA que es produeixen de manera natural en els aliments densos en nutrients es poden incloure de manera segura a la dieta.
SFA=Àcids grassos saturats; ECV = Malaltia Cardiovascular

Així que si pateix una boira cerebral recurrent i crònica a causa del Covid, consideri una dieta cetogènica. I no deixeu que la por infundada i poc investigada s'interposi en el vostre camí.

Conclusió

Aquí està la cosa. Si ets post-Covid i encara pateixes boira cerebral, ja sigui un mes després o fins i tot anys després, no estic segur que el teu metge o neuròleg pugui ajudar-te a tractar-lo. Si ho fossin, no estaries aquí llegint aquest article. I no podeu esperar a que es posin al dia de quins tractaments eficaços a l'arrel us ajudaran. Els metges i neuròlegs estan específicament impregnats de la farmàcia com a intervenció principal i, francament, única, per al que estàs experimentant.

Però no tenim cap pastilla que solucioni l'hipometabolisme cerebral, l'estrès oxidatiu i la neuroinflamació. I tot i que la indústria farmacèutica intentaria argumentar que hi ha receptes per als desequilibris dels neurotransmissors, aquests medicaments no tracten ni abordaran l'hipometabolisme cerebral, l'estrès oxidatiu i la neuroinflamació crònica.

Pharma ha intentat receptes per solucionar aquestes coses sense èxit. I això no em sorprèn. Ets un sistema complicat i bonic. Et mereixes un i equilibrat pleiotròpic intervenció. Que és exactament el que és una dieta cetogènica. I una dieta cetogènica està disponible ara mateix.

Les dietes cetogèniques, i les cetones que produeixen, tenen beneficis addicionals per a les persones que pateixen de llarg-Covid que estan fora de l'abast d'aquest article. Inclouen potents efectes d'equilibri del sistema immunitari, canvis positius en el microbioma i fins i tot una millora en la reparació i la funció de la barrera hematoencefàlica.

Ha arribat el moment de recuperar el vostre funcionament neurocognitiu i utilitzar una intervenció potent i basada en l'evidència per als mecanismes subjacents de la patologia que veiem en la boira cerebral de llarga covid.

Podeu aprendre absolutament a fer una dieta cetogènica per tractar problemes d'estat d'ànim i cognitius amb recursos aquí en aquest bloc! Aquesta publicació a continuació és un lloc meravellós per començar.

Si voleu ajuda per avançar cap a una dieta cetogènica i voleu implementar teràpies nutricionals potents addicionals com a part de la vostra recuperació, us animo a consultar el meu Programa de recuperació de la boira cerebral. Ha estat la meva alegria i plaer ajudar moltes persones que pateixen de llarga Covid a "recuperar el seu cervell" perquè puguin viure la seva millor vida i prosperar!

Però el més important, només vull que sàpigues que el tractament basat en l'evidència per a la funció neurocognitiva deteriorada, fins i tot després d'un virus com el Covid, existeix absolutament. I que si el vostre metge no en coneix prou per suggerir-vos-los, això no vol dir que hàgiu de seguir patint mentre s'acosten a la literatura. Vull que coneguis totes les maneres en què pots sentir-te millor. I aquest és un d'ells.


referències

Achanta, LB i Rae, CD (2017). β-hidroxibutirat al cervell: una molècula, múltiples mecanismes. Recerca Neuroquímica, 42(1), 35-49. https://doi.org/10.1007/s11064-016-2099-2

Annweiler, C., Bourgeais, A., Faucon, E., Cao, Z., Wu, Y. i Sabatier, J. (2020). Trastorns neurològics, cognitius i del comportament durant la COVID-19: la pista de l'òxid nítric. Revista de la Societat Americana de Geriatria, 68(9), 1922-1923. https://doi.org/10.1111/jgs.16671

Cascella, M., & De Blasio, E. (2022). Característiques i gestió del Neuro-Covid agut i crònic. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-86705-8

Clough, E., Inigo, J., Chandra, D., Chaves, L., Reynolds, JL, Aalinkeel, R., Schwartz, SA, Khmaladze, A. i Mahajan, SD (2021). Dinàmica mitocondrial a la micròglia humana tractada amb proteïnes espiga SARS-COV2: implicacions per a Neuro-COVID. Revista de Farmacologia Neuroimmune, 16(4), 770-784. https://doi.org/10.1007/s11481-021-10015-6

Definició de PLEIOTROPIC. (nd). Recuperat el 30 de setembre de 2022 a https://www.merriam-webster.com/dictionary/pleiotropic

Förstermann, U. i Sessa, WC (2012). Òxid nítric sintases: Regulació i funció. European Heart Journal, 33(7), 829-837. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr304

Gasquoine, PG (2014). Aportacions de la Insula a la cognició i l'emoció. Revisió de neuropsicologia, 24(2), 77-87. https://doi.org/10.1007/s11065-014-9246-9

Goldberg, E., Podell, K., Sodickson, DK i Fieremans, E. (2021). El cervell després de la COVID-19: neurogènesi compensatòria o neuroinflamació persistent? Medicina eclínica, 31. https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100684

Guedj, E., Campion, JY, Dudouet, P., Kaphan, E., Bregeon, F., Tissot-Dupont, H., Guis, S., Barthelemy, F., Habert, P., Ceccaldi, M. , Million, M., Raoult, D., Cammilleri, S. i Eldin, C. (2021). Hipometabolisme de PET cerebral 18F-FDG en pacients amb COVID llarg. Revista Europea de Medicina Nuclear i Imatge Molecular, 48(9), 2823-2833. https://doi.org/10.1007/s00259-021-05215-4

Hartman, AL, Gasior, M., Vining, EPG i Rogawski, MA (2007). La neurofarmacologia de la dieta cetogènica. Neurologia pediàtrica, 36(5), 281. https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2007.02.008

Hone-Blanchet, A., Antal, B., McMahon, L., Lithen, A., Smith, NA, Stufflebeam, S., Yen, Y.-F., Lin, A., Jenkins, BG, Mujica- Parodi, LR, & Ratai, E.-M. (2022). L'administració aguda de beta-hidroxibutirat de cetona regula a la baixa els nivells derivats de l'espectroscòpia de ressonància magnètica de protons de GABA i glutamat del cingulat anterior i posterior en adults sans. Neuropsicofarmacologia, 1-9. https://doi.org/10.1038/s41386-022-01364-8

JumpstartMD (Director). (2019 de gener de 30). John Newman: cossos cetònics com a molècules de senyalització. https://www.youtube.com/watch?v=NmdBhwUEz9U

Kavanagh, E. (2022). Boira cerebral llarga de Covid: un fenomen de neuroinflamació?. Immunologia oberta d'Oxford. https://doi.org/10.1093/oxfimm/iqac007

Kim, SW, Marosi, K. i Mattson, M. (2017). El beta-hidroxibutirat de cetona regula l'expressió de BDNF a través de NF-κB com a resposta adaptativa contra ROS, que pot millorar la bioenergètica neuronal i millorar la neuroprotecció (P3.090). Neurologia, 88(16 Suplement). https://n.neurology.org/content/88/16_Supplement/P3.090

Li, R., Zhang, S., Yin, S., Ren, W., He, R. i Li, J. (2018). L'escorça frontoinsular media causalment el mode predeterminat i les xarxes executives centrals per contribuir al rendiment cognitiu individual en persones grans sanes. Cartografia del cervell humà, 39(11), 4302-4311. https://doi.org/10.1002/hbm.24247

Ma, D., Wang, AC, Parikh, I., Green, SJ, Hoffman, JD, Chlipala, G., Murphy, MP, Sokola, BS, Bauer, B., Hartz, AMS i Lin, A.- L. (2018). La dieta cetogènica millora la funció neurovascular amb un microbioma intestinal alterat en ratolins joves sans. Informes científics, 8(1), 6670. https://doi.org/10.1038/s41598-018-25190-5

Martini, AL, Carli, G., Kiferle, L., Piersanti, P., Palumbo, P., Morbelli, S., Calcagni, ML, Perani, D. i Sestini, S. (2022). Recuperació depenent del temps de l'hipometabolisme cerebral en pacients amb neuro-COVID-19. Revista Europea de Medicina Nuclear i Imatge Molecular. https://doi.org/10.1007/s00259-022-05942-2

Masino, SA (2022). Dieta cetogènica i teràpies metabòliques: rols ampliats en salut i malaltia. Oxford University Press.

Menon, V., Gallardo, G., Pinsk, MA, Nguyen, V.-D., Li, J.-R., Cai, W. i Wassermann, D. (2020). L'organització microestructural de la insula humana està relacionada amb els seus circuits macrofuncionals i prediu el control cognitiu. ELvida, 9, e53470. https://doi.org/10.7554/eLife.53470

La COVID lleu augmenta el risc de molts problemes neurològics per a milions. (2022 de setembre de 25). Nou Atles. https://newatlas.com/health-wellbeing/mild-covid-risk-brain-neurological-problems/

Najt, P., Richards, HL i Fortune, DG (2021). Imatges cerebrals en pacients amb COVID-19: una revisió sistemàtica. Cervell, comportament i immunitat: salut, 16, 100290. https://doi.org/10.1016/j.bbih.2021.100290

Newman, JC i Verdin, E. (2017). β-hidroxibutirat: un metabòlit de senyalització. Revisió anual de nutrició, 37, 51. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071816-064916

Noh, H., Kim, DW, Cho, G. i Choi, W. (2006). L'augment de l'òxid nítric causat per la dieta cetogènica redueix el temps d'inici de les convulsions induïdes per l'àcid kaínic en ratolins ICR. Investigació cerebral, 1075, 193-200. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2005.12.017

Noh, HS, Kim, DW, Cho, GJ, Choi, WS i Kang, SS (2006). L'augment de l'òxid nítric causat per la dieta cetogènica redueix el temps d'inici de les convulsions induïdes per l'àcid kaínic en ratolins ICR. Investigació cerebral, 1075(1), 193-200. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2005.12.017

Picón-Pagès, P., Garcia-Buendia, J., & Muñoz, FJ (2019). Funcions i disfuncions de l'òxid nítric al cervell. Biochimica Et Biophysica Acta. Bases moleculars de la malaltia, 1865(8), 1949-1967. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2018.11.007

Rivas-Vazquez, RA, Rey, G., Quintana, A., & Rivas-Vazquez, AA (2022). Avaluació i gestió del COVID llarg. Revista de Psicologia del Servei de Salut, 48(1), 21-30. https://doi.org/10.1007/s42843-022-00055-8

Sauerwein, K. (2022a, 25 de maig). La llarga COVID també suposa riscos per a les persones vacunades. Escola de Medicina de la Universitat de Washington a St. Louis. https://medicine.wustl.edu/news/long-covid-19-poses-risks-to-vaccinated-people-too/

Sauerwein, K. (2022b, 22 de setembre). Les infeccions per COVID-19 augmenten el risc de problemes cerebrals a llarg termini. Escola de Medicina de la Universitat de Washington a St. Louis. https://medicine.wustl.edu/news/covid-19-infections-increase-risk-of-long-term-brain-problems/

Shimazu, T., Hirschey, MD, Newman, J., He, W., Shirakawa, K., Le Moan, N., Grueter, CA, Lim, H., Saunders, LR, Stevens, RD, Newgard, CB , Farese, RV, de Cabo, R., Ulrich, S., Akassoglou, K. i Verdin, E. (2013). Supressió de l'estrès oxidatiu per β-hidroxibutirat, un inhibidor endògen de la histona desacetilasa. ciència, 339(6116), 211-214. https://doi.org/10.1126/science.1227166

Stefano, GB, Büttiker, P., Weissenberger, S., Martin, A., Ptacek, R. i Kream, RM (2021). Editorial: La patogènesi de la COVID-19 neuropsiquiàtrica a llarg termini i el paper de la microglia, els mitocondris i la neuroinflamació persistent: una hipòtesi. Medical Science Monitor: International Medical Journal of Experimental and Clinical Research, 27, e933015-1-e933015-4. https://doi.org/10.12659/MSM.933015

Stefanou, M.-I., Palaiodimou, L., Bakola, E., Smyrnis, N., Papadopoulou, M., Paraskevas, GP, Rizos, E., Boutati, E., Grigoriadis, N., Krogias, C. ., Giannopoulos, S., Tsiodras, S., Gaga, M. i Tsivgoulis, G. (2022). Manifestacions neurològiques de la síndrome de COVID-XNUMX: una revisió narrativa. Avenços terapèutics en la malaltia crònica, 13, 20406223221076890. https://doi.org/10.1177/20406223221076890

Valk, R., Hammill, J. i Grip, J. (2022). Greixos saturats: vilà i bogeyman en el desenvolupament de malalties cardiovasculars? Revista Europea de Cardiologia Preventiva, zwac194. https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwac194

van Strien, NM, Cappaert, NLM i Witter, MP (2009). L'anatomia de la memòria: una visió general interactiva de la xarxa parahipocamp-hipocamp. Nature Reviews Neuroscience, 10(4), 272-282. https://doi.org/10.1038/nrn2614

Vanderheiden, A. i Klein, RS (2022). Neuroinflamació i COVID-19. Opinió actual en neurobiologia, 76, 102608. https://doi.org/10.1016/j.conb.2022.102608

Wang, Y. i Chi, H. (2022). El dejuni com a to clau per a la immunitat COVID. Metabolisme natural, 1-3. https://doi.org/10.1038/s42255-022-00646-1

Warren, CE, Saito, ER i Bikman, BT (nd). Una dieta cetogènica millora l'eficiència mitocondrial de l'hipocamp. 2.

Xu, E., Xie, Y. i Al-Aly, Z. (2022). Resultats neurològics a llarg termini de la COVID-19. Nature Medicine, 1-10. https://doi.org/10.1038/s41591-022-02001-z

Zhu, H., Bi, D., Zhang, Y., Kong, C., Du, J., Wu, X., Wei, Q. i Qin, H. (2022). Dieta cetogènica per a malalties humanes: els mecanismes subjacents i el potencial per a les implementacions clíniques. Transducció del senyal i teràpia dirigida, 7(1), 1-21. https://doi.org/10.1038/s41392-021-00831-w