Quan dic a la gent que poden aprendre a tractar els seus símptomes cognitius i de l'estat d'ànim (també experimentats com a boira cerebral), en última instància, ho vull dir.

Coneixem les dietes cetogèniques i l'esclerosi múltiple. De fet, s'ha fet força investigació sobre dietes baixes en carbohidrats i EM

Estudi d'investigació sobre EM recidivant-remitent i dietes cetogèniques

Es va fer un assaig pilot aleatoritzat, de grups paral·lels i de 3 braços per avaluar la seguretat i la viabilitat d'una dieta que imita el dejuni (FMD) o cetogènica en mesures de qualitat de vida relacionades amb la salut (CVRS) en EM recurrent i remitent.

60 pacients van ser assignats aleatòriament a una dieta control (n = 20), KD durant 6 mesos (n = 20) o un únic cicle d'una febre aftosa modificada durant 7 dies (n = 20) seguit d'una dieta mediterrània durant 6 mesos.

Les cohorts FMD i KD van mostrar millores clínicament significatives a les escales de resum de la CVRS als 3 mesos, que incloïen:
Qualitat de vida global
Canvi en salut
Compost de salut física
Salut Mental

Hi ha tones d'informació sobre els mecanismes plausibles d'aquests canvis disponibles a l'article aquí:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211124716305769

Estudi pilot amb Keto en l'esclerosi múltiple recurrent-recurrent

Un altre estudi del 2019, titulat "Estudi pilot d'una dieta cetogènica en EM recurrent i remitent", va trobar que una dieta #cetogènica d'estil Atkins modificat era segura, factible d'estudiar i ben tolerada en persones que pateixen aquest tipus d'EM.

Els autors van informar que va millorar la fatiga i la depressió, va promoure la pèrdua de pes i va reduir les adipocines proinflamatòries serològiques. Si sabeu alguna cosa sobre la immunologia del cervell, sabeu que és molt important! Perquè la inflamació crònica del cos condueix a la neuroinflamació, que després condueix a la neurodegeneració. Per tant, aquesta és una troballa rellevant i impressionant i mostra un gran benefici del tractament.

https://nn.neurology.org/content/6/4/e565.abstract

Intervenció KD per intenció de tractar per a l'esclerosi múltiple

Els mateixos autors van reproduir la troballa l'any 2022 en aquest estudi, trobant que la dieta cetogènica específicament era segura i tolerable durant 6 mesos, donant millores estadísticament significatives en la compensació corporal, la depressió (p<0.001), la discapacitat neuronal (p<0.001), la fatiga ( p<0.001), qualitat de vida (p<0.001) i marcadors inflamatoris relacionats amb l'adip (p<0.001; p<0.002).

https://jnnp.bmj.com/content/93/6/637.abstract

De debò gent. Torna a aquest paràgraf i mira el poder d'aquestes troballes! Els mínims estadísticament significatius són p<0.05, i els resultats de p<0.001 són gens sorprenents i plens d'esperança per a les persones amb EM! Prenem un moment per celebrar-ho!

Dieta cetogènica i marcadors d'immunologia en esclerosi múltiple

Si encara no esteu convençuts, potser aquest proper us impressionarà. Va trobar que als 6 mesos, una dieta #cetogènica utilitzada per complementar les teràpies actuals va reduir els nivells de sNfL, cosa que suggereix efectes neuroprotectors potencials en l'EM.

Això és EPIC, tenint en compte que a l'EM estem intentant protegir de la destrucció autoimmune de les beines de mielina al cervell, oi?

Em sembla un efecte terapèutic important 🤷

https://nn.neurology.org/content/9/1/e1102.abstract

Però, què passa amb Terry Wahls i el Protocol Wahls per a l'esclerosi múltiple?

I sí, sóc molt al corrent de l'obra de Terry Wahl! Per a aquells que no esteu familiaritzats, és una metgessa que va ser diagnosticada amb EM l'any 2000 i va desenvolupar la seva pròpia dieta ceto-paleo personalitzada anomenada Protocol de Wahls i ha gestionat amb èxit la seva esclerosi múltiple!

Aquí hi ha un estudi de 2014 sobre el qual ella (Wahls) és una autora que va ser un petit estudi pilot incontrolat que va trobar una millora significativa de la #fatiga en aquells amb EM progressiva secundària.

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2013.0188

La severitat mitjana de la fatiga del grup va disminuir de 5.7 a l'inici a 3.32 (p = 0.0008) als 12 mesos. Mireu aquest valor p, gent!

El meu entendre és que Wahls fa una dieta paleolítica modificada en la qual la producció de cetona pot ser una part, i no ha vist cap benefici d'afegir simplement oli MCT per augmentar la producció de cetona. Si teniu EM, potser voldreu explorar ambdues opcions.

Si heu fet el protocol Wahls i no us ha funcionat del tot bé, vull que sàpigues que hi ha investigacions específiques sobre la dieta cetogènica que us són útils, per si voleu provar-ho.

La conclusió de les dietes cetogèniques i el tractament de l'esclerosi múltiple

No m'importa si fas a #dieta cetogènica per a la teva EM. Només vull sincerament que sàpigues que hi ha una base d'evidència que utilitza la dieta per tractar aquest trastorn. Vull que sàpigues que una dieta cetogènica és un tractament de l'esclerosi múltiple. Vull que coneguis totes les maneres en què et pots sentir millor! #EM #autoimmune #neurologia #cetogènica


Si la teva boira cerebral prové de l'esclerosi múltiple i t'agradaria treballar amb mi per aprendre a utilitzar la dieta cetogènica i altres suports nutricionals potents com a tractament, pots obtenir més informació sobre el meu programa en línia. Molta interacció, suport i personalització 1:1 per ajudar-vos a aprendre totes les maneres de sentir-vos millor!

2 Comentaris

  1. Thomas diu:

    Aquest és un gran article que ofereix molta informació sobre els possibles beneficis de la dieta cetogènica per a persones amb esclerosi múltiple. Crec que és important tenir en compte que no tothom amb EM experimentarà els mateixos beneficis de seguir una dieta cetogènica, per la qual cosa és important explorar opcions com el Protocol de Wahls si les cetones no produeixen prou per a vostè.
    Thomas Blake
    https://shoregoodlife.com

    1. Sí. Acordar. I no tothom amb EM experimentarà beneficis de les opcions farmacològiques actuals. Entusiasmat de donar aquesta informació a la gent perquè puguin explorar TOTES les maneres de sentir-se millor. Gràcies pel teu comentari.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.