Explorem els resultats d'un estudi que va explorar l'evidència neurobiològica que recolza la millora de la depressió amb una dieta cetogènica i esbrineu quins mecanismes biològics subjacents van descobrir mitjançant estudis in vitro i in vivo a la literatura científica.

Shamshtein D, Liwinski T. Teràpia cetogènica per al trastorn depressiu major: una revisió de l'evidència neurobiològica. Avenços recents en nutrició2022;2(1):003; doi:10.21926/rpn.2201003.

Bàsicament, van fer una revisió de la literatura des d'agost de 2021 fins a gener de 2022. Això vol dir que van cercar estudis revisats per parells buscant dades sobre l'ús de la dieta cetogènica per a la depressió i intentant trobar possibles mecanismes subjacents per explicar els efectes.

Aquí teniu el que van trobar.

trastorn depressiu major

Alteració del metabolisme de la glucosa

Un altre terme per a això és hipometabolisme cerebral. Les persones amb depressió poden tenir canvis en el metabolisme de la glucosa al cervell. Aquesta és una condició anomenada hipometabolisme cerebral. La dieta cetogènica augmenta el metabolisme energètic cel·lular augmentant els cossos cetònics i substituint la glucosa com a principal font de combustible.

Les cetones restableixen la funció mitocondrial i ajuden a mantenir l'equilibri energètic. La dieta cetogènica, que es basa en cossos cetònics en lloc de glucosa, podria ser, òbviament, un enfocament prometedor.

Balanç de GABA i Glutamat

El sistema de neurotransmissors glutamat/GABA està implicat en la depressió. Els estudis han demostrat nivells alterats de glutamat en individus deprimits, cosa que suggereix una excitació excessiva induïda pel glutamat en la depressió.

La reducció de l'activitat GABAèrgica acompanya la depressió, similar a l'epilèpsia. La cetosi, que millora el metabolisme dels astròcits i augmenta l'eliminació del glutamat, podria explicar l'eficàcia de la cetosi en el tractament tant de l'epilèpsia com de la depressió.

Disfunció mitocondrial i estrès oxidatiu

Els mitocondris són responsables del metabolisme energètic a les cèl·lules, i la seva funció reduïda està implicada en la patogènesi de malalties neurodegeneratives, que poden contribuir a la depressió.

La cetosi pot ajudar a alleujar la depressió afectant els processos mitocondrials i oxidatius, millorant finalment la funció cerebral.

La inducció de molècules de senyalització redox baixa provocades pels cossos cetònics pot augmentar els nivells d'antioxidants i d'enzims de desintoxicació, i es creu que això redueix potencialment l'estrès oxidatiu i la disfunció mitocondrial associada a la depressió.

Cetosi i inflamació

Els autors van trobar molts estudis que suggereixen una forta associació entre la depressió i la inflamació i també van reconèixer que probablement no és una condició purament inflamatòria.

Es creu que les alteracions de la microglia tenen un paper fisiopatològic crític en la depressió. El β-hidroxibutirat va promoure la ramificació microglial en ratolins amb comportament depressiu. Aquesta troballa, i moltes més descrites en la seva investigació de la literatura científica, proporcionen proves dels efectes antidepressius dels cossos cetònics mitjançant les seves accions immunomoduladores. (13/36) #depressió #inflamació #immunomodulació

La depressió pot tenir un vincle causal amb la microbiota intestinal, tal com es mostra en estudis basats en models animals. Les alteracions del microbioma observades en pacients deprimits són similars a les que es troben en altres malalties cròniques com la síndrome metabòlica.

Cetosi i microbioma intestinal

A dieta cetogénica pot ajudar a restaurar l'equilibri microbià a l'intestí, potencialment alleujar la càrrega dels símptomes depressius. Els models animals i els pacients amb trastorns cerebrals han mostrat resultats prometedors.

Aquestes troballes identificades a la literatura científica proporcionen una sòlida justificació per estudiar els efectes d'una dieta cetogènica sobre la microbiota intestinal i la millora dels símptomes en pacients amb depressió i models animals amb comportaments semblants a la depressió.

Dieta cetogènica i estat d'ànim

La depressió és un fenomen humà complex que pot ser difícil d'estudiar. Tot i així, els estudis en animals han proporcionat coneixements valuosos sobre possibles mecanismes fisiopatològics i pistes per a nous tractaments per al trastorn depressiu major.

En models de rates de comportaments semblants a la depressió, una dieta cetogènica va millorar la "desesperació del comportament", cosa que indica que la cetosi podria millorar els símptomes depressius. En altres estudis amb animals, l'alimentació de sal de cetona i sals de cetona barrejada amb triglicèrids de cadena mitjana va millorar els comportaments associats a l'ansietat en rates Sprague-Dawley i WAG/Rij, aconseguint la cetosi en set dies.

Curiosament, en un estudi de ratolins, l'exposició a una dieta cetogènica gestacional va modular les estructures cerebrals de la descendència i les va protegir contra l'ansietat i els comportaments associats a la depressió més tard a l'edat adulta, tot i que la descendència va ser alimentada amb un menjar estàndard després del naixement.

A més, estudis recents en animals van demostrar que una dieta cetogènica amb exercici regular va reduir l'ansietat i els comportaments depressius en ratolins. La reducció de la càrrega de la depressió es va correlacionar amb els nivells de BHB, vinculant la millora de l'estat d'ànim amb canvis metabòlics favorables.

Prova clínica

Tot i que l'evidència de la millora dels símptomes depressius i dels mecanismes subjacents és limitada, les dades existents són encoratjadores i justifiquen estudis mecànics addicionals sobre els efectes beneficiosos del neuromodulador de la cetosi.

Quan es va publicar aquest article de recerca, no hi havia ECA que investigués les dietes cetogèniques i la depressió! Però sé que almenys un passa mentre escric aquest post! Aleshores, què va descobrir aquest estudi basant-se en el que hi havia actualment al voltant de les dietes cetogèniques per a l'estat d'ànim i la cognició?

Un estudi controlat aleatoritzat va trobar que una dieta cetogènica reduïa l'ansietat i millorava l'estat d'ànim i la cognició en nens i adolescents amb epilèpsia refractària en comparació amb una dieta habitual amb atenció estàndard.

I en pacients adults amb epilèpsia crònica, una dieta cetogènica es va associar amb una menor ansietat i depressió. Com més temps van estar a la dieta, més favorable impacta en el seu estat psicològic. Crec que està molt bé.

Un estudi de cas va demostrar que una dieta cetogènica podria actuar com a estabilitzador de l'estat d'ànim en pacients amb trastorn bipolar tipus II. Els pacients van aconseguir una estabilització de l'estat d'ànim superior a la que s'aconseguia amb la medicació.

Els autors que van revisar tots aquests estudis acuradament diuen que en humans, la dieta cetogènica és una teràpia segura i assequible amb múltiples beneficis. És comprensible que demanen més investigacions per entendre els efectes de la dieta cetogènica sobre la disfunció neurometabòlic, la inflamació i les alteracions de la microbiota comensal associades a la depressió. Els agradaria veure estudis que demostrin una correlació directa entre la dieta cetogènica i la reducció dels símptomes de la depressió.

Però siguem sincers. Es necessitarà un temps perquè es facin aquests estudis. I ara la gent està patint.

Acaben la seva revisió de la literatura amb la següent conclusió.

No obstant això, l'evidència disponible recolza fermament la implementació d'assajos controlats aleatoris que impliquin l'ús de la dieta cetogènica en poblacions deprimides.

I mentre s'estan organitzant i en curs aquests assaigs controlats aleatoris sobre poblacions deprimides, no sé vosaltres, però m'asseguraré que els meus clients coneguin la literatura. Es mereixen saber que les dietes cetogèniques mostren beneficis potencials en les comorbiditats i patologies típiques observades en el Trastorn Depressiu Major.

No hi ha molts fons disponibles per a la intervenció dietètica tret que en compteu Grup Baszucki i els seus socis que canviaran infinitat de vides finançant els estudis necessaris per integrar aquesta potent teràpia metabòlica per a les malalties mentals i els trastorns neurològics.

Malgrat aquesta llista de desitjos d'investigacions posteriors, els investigadors de l'estudi continuen dient que les dades existents suggereixen beneficis potencials de la dieta cetogènica contra el trastorn depressiu major (MDD) en comorbiditats típiques o característiques patològiques entrecreuades.

Puc dir als meus pacients que no és l'estàndard d'atenció després d'oferir-los l'estàndard d'atenció. I encara romandre en una postura ètica. Perquè no compartir aquesta teràpia amb tanta promesa per als que pateixen un Trastorn Depressiu Major, al meu parer, podria fer mal i no ser una postura ètica.

Aquí teniu l'estudi per a la vostra comoditat per si voleu més detalls. Així podeu tenir la informació que necessiteu per prendre la vostra pròpia elecció ètica com a practicant, o potser esteu veient patir algú que estimeu. I t'agradaria que coneguessin totes les maneres en què poden sentir-se millor.

Si voleu obtenir més informació sobre els possibles mecanismes d'acció subjacents en una dieta cetogènica sobre la depressió, podeu gaudir d'aquests altres articles del bloc disponibles aquí al bloc de salut mental Keto.

Perquè tens dret a conèixer totes les maneres en què et pots sentir millor.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.