Potser us preguntareu per què la vostra experiència de boira cerebral és diferent de la dels altres. Per què una persona té problemes per trobar paraules mentre que una altra no recorda per què va entrar a una habitació? I un altre troba que tenir una conversa és esgotador?

introducció

Sovint estic als fòrums de Reddit, parlo de la funció cerebral i ajudo la gent a esbrinar què pot estar passant amb el seu cervell. Les preguntes dels fòrums de TCE, demència i ictus reflecteixen la comprensió que la seva funció cerebral està directament implicada. De vegades, el diagnòstic que estan preguntant sembla que no necessàriament és neurològic. La gent pregunta sobre els símptomes de la boira cerebral per a tot tipus de coses:

  • Trastorns autoimmunes (Hashimoto, MS, Lupus, Crohn)
  • Problemes de salut intestinal (IBS, Leaky Gut, sensibilitats alimentàries percebudes com amb el gluten i els lactis)
  • Efectes secundaris de la medicació (sí, poden desencadenar i mantenir processos neurodegeneratius), experiències amb drogues i alcohol
  • trastorns de l'estat d'ànim (depressió, ansietat)
  • fluctuacions hormonals (PMDD, menopausa, perimenopausa, SOP)
  • Post-viral o viral actiu (post-COVID, Epstein-Barr, CMV)

I això no és d'estranyar. Perquè cada vegada que tens un procés de malaltia o un desequilibri que està causant una resposta inflamatòria, sabem que es poden desencadenar processos neurodegeneratius al cervell.

En altres ocasions, la gent dels fòrums és ben conscient que hi ha processos neurodegeneratius, però simplement no saben què fer-hi ni com ajudar-los, i no reben prou ajuda del seu metge. Els diuen que només és un envelliment normal i se'n van i intenten acceptar la idea que els seus símptomes de boira cerebral són només una part de la vida i empitjoraran progressivament. I aquest podria ser el cas quan el seu metge no ofereix cap intervenció efectiva. Però el nivell de boira cerebral que es produeix i que fa que una persona busqui ajuda en primer lloc és molt poc probable que siguin nivells normals de símptomes cognitius amb l'envelliment. Les persones grans poden tenir un cervell pròsper i continuar aprenent, recordant, concentrant-se i vivint una alta qualitat de vida. Sobretot quan fem servir intervencions per frenar, aturar o fins i tot revertir els processos neurodegeneratius.  

El gust de les preguntes sense parar que veig que sorgeixen és bàsicament un tipus amb centenars de variacions:

  • Això és un símptoma de boira cerebral?
  • Altres persones tenen aquest símptoma?
  • Aquest símptoma de pensar, percebre i recordar és part d'aquest o aquell diagnòstic?

El que es fa sorprenentment evident en seguir aquests fòrums, a Reddit i en altres plataformes de xarxes socials, és l'àmplia diversitat d'experiències en els símptomes de la boira cerebral. La boira cerebral és un terme general que fem servir quan intentem dir que el nostre cervell no funciona bé i que la nostra capacitat de funcionar ha disminuït fins a nivells notables. I cada persona que pateix boira cerebral recurrent o crònica sap que aquests símptomes es tornen intolerables i ens roben gran part del gaudi de la vida en interferir amb la nostra capacitat d'estar presents a les nostres vides i relacions.  

Si tens boira cerebral ocasional, és possible que no tinguis un procés neurodegeneratiu. És possible que tinguis una inflamació cerebral intermitent. Però tingueu en compte que la neuroinflamació repetida pot preparar l'escenari per a un procés neurodegeneratiu si no podeu controlar-lo. Si la teva boira cerebral és recurrent o crònica, realment és hora d'escoltar el que el teu cervell intenta dir-te.

I aquest article forma part de facilitar-vos la millora de la capacitat d'escoltar els vostres símptomes i validar la vostra experiència, fins i tot quan el vostre metge no ho faci. En fer-ho, podeu començar a prendre les mesures necessàries per a vosaltres mateixos (o per a un ésser estimat) per començar a prendre decisions dietètiques i d'estil de vida potents per millorar aquests símptomes.

L' TYPE dels símptomes de boira cerebral que esteu tenint us poden ajudar a identificar quina part del vostre cervell està deteriorada per processos neurodegeneratius.

símptomes de boira cerebral
Anatomia del cervell. Vista lateral del cervell humà. Il·lustració aïllada sobre fons blanc.

Comencem a aprendre quines estructures cerebrals en dificultats poden estar implicades en els vostres símptomes personals de boira cerebral. Quan parlo dels processos neurodegeneratius necessito que entenguis que aquest no és un problema de gent gran. Necessito que entenguis que fins i tot un adolescent pot tenir un procés neurodegeneratiu desencadenat. Que pot començar a passar als 20 i 30 anys.

Els processos neurodegeneratius ocorren en totes les franges d'edat per diferents motius, com ara la dieta, les insuficiències nutricionals, l'exposició a toxines i les malalties. No deixeu que les associacions que heu fet amb el terme "neurodegeneratiu" us impedeixen entendre que aquest és un factor subjacent en la creació i la continuació dels símptomes de la boira cerebral.

Lòbul frontal

A la part davantera del teu cervell, tens una gran secció anomenada lòbul frontal. Està implicat en una cosa anomenada funcionament executiu i està implicat amb la capacitat de planificar, organitzar i fer el seguiment. També és molt crític en la memòria de treball. La memòria de treball us permet escoltar informació, mantenir-la el temps suficient per analitzar-la i la possibilitat de recordar-la uns minuts més tard.

Il.lustració vectorial, lòbul frontal pla de l'anatomia del cervell humà vista lateral plana de l'anatomia del cervell humà Vista lateral sobre fons blanc

Quan el teu lòbul frontal no funciona bé, no pots pensar bé. Teniu problemes per iniciar tasques o acabar qualsevol cosa. Trobaràs que estàs perdent les ganes de voler fer coses noves i tens una pèrdua real de motivació. Això no vol dir que siguis mandrós. És un símptoma de boira cerebral pel qual et pegues. Amb la disfunció del lòbul frontal, veuràs que el teu rendiment baixa en la teva professió, independentment de quina sigui. Vostè pot suposar que està deprimit o que té TDAH. I potser tu. Però conèixer el vostre diagnòstic o ressonar amb un diagnòstic no és el mateix que tractar les causes subjacents d'un diagnòstic. El que realment has de fer és esbrinar com arreglar el teu cervell.

Una altra àrea que forma part del lòbul frontal és l'Àrea Motora Suplementària (SMA) i està implicada en la planificació i realització de moviments complexos de braços i cames. Quan aquesta zona del cervell comença a patir neurodegeneració les persones tenen tendència a tenir tensió i pesadesa en una o més extremitats, sobretot després de la fatiga cognitiva. Aquest no és un símptoma comú de boira cerebral del qual la gent es queixa, però l'incloc aquí, és possible que el reconeguis en tu mateix juntament amb altres símptomes de disfunció del lòbul frontal. Pot ser una pista que aquesta part del lòbul frontal comença a patir neurodegeneració.  

Una altra zona del lòbul frontal és l'àrea de Broca i implica la parla. És una àrea motriu de la parla. Controla la teva capacitat muscular amb els teus llavis, llengua i caixa de veu. Les parts motrius del parlar, no les parts cognitives. És possible que comencis a pronunciar les paraules malament i la teva fluïdesa en la parla pot disminuir, donant lloc a una mica de confusió de paraules.

També podeu notar que quan parleu, ja no ho feu amb la gramàtica i la sintaxi adequades. El significat de dir coses en plural però surt en singular o potser invertir l'ordre de les paraules en una frase, en realitat pot ser una forma molt primerenca d'agramatisme.

L'agramatisme és la dificultat per utilitzar la gramàtica i la sintaxi bàsiques, o l'ordre de les paraules i l'estructura de la frase.

https://www.aphasia.com/aphasia-resource-library/symptoms/agrammatism/

Cada cop tens més dificultats per llegir fragments llargs? Tot i que abans vas ser un àvid lector? Això pot ser perquè aquesta part del cervell no funciona tan bé com hauria (també pot mostrar que l'àrea de Weirneke). Si un dels símptomes de la boira cerebral és que us costa parlar o que parlar us fa sentir molt cansat, pot ser que es produeixin processos neurodegeneratius en aquesta part del cervell.

Lòbul parietal

El lòbul parietal està més enrere del lòbul frontal i es considera una estructura diferent. Una àrea important del lòbul parietal és l'escorça somatosensorial. Aquesta àrea del cervell és responsable de tenir sensacions i percebre sensacions. T'ajuda a percebre amb els teus braços i cames. Tot i que la gent no sovint ho veu com un símptoma de boira cerebral, encara és una àrea que corre risc de processos neurodegeneratius.

Il.lustració vectorial, lòbul parietal pla de l'anatomia del cervell humà Vista lateral sobre fons blanc

Potser només ho experimenteu com una maldestra. Com tirar coses sovint o fàcilment, i xocar contra el teu llit o córrer contra les portes. Potser heu tingut una ratxa de lesionar-vos més sovint. És només una sensació de no saber del tot que el teu cos hi era o menys consciència d'on es trobava la teva extremitat en relació amb una altra cosa. És possible que tingueu aquest símptoma pel vostre compte o podeu notar que el teniu juntament amb símptomes de boira cerebral. L'incloc aquí per ajudar-vos a validar-vos a vosaltres mateixos i a les vostres experiències.

El lòbul parietal té una secció anomenada lòbul parietal inferior. És possible que tingueu boira cerebral en la qual observeu que no recordeu molt bé les cares noves, i això és diferent de les vostres habilitats en el passat. O tens pistes que no estàs llegint les emocions dels altres tan bé com abans.

Mentre que l'activació neuronal provocada per imitar i ser imitat era diferent amb poc solapament, la interacció imitativa en línia va millorar la sincronització entre el cervell a la dreta. lòbul parietal inferior que es correlacionava amb la similitud en el perfil cinemàtic del moviment facial.

Miyata, K., Koike, T., Nakagawa, E., Harada, T., Sumiya, M., Yamamoto, T. i Sadato, N. (2021). Substrats neuronals per compartir la intenció en acció durant la imitació cara a cara. Imatge Neuro233, 117916. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2021.117916

Si teniu boira cerebral, potser no només us fatigue molt conversar, sinó que també podeu ser menys hàbil per reflectir aquells amb qui interactueu i no poder participar en interaccions d'intimitat emocional en amistats i relacions importants. Com a terapeuta, sé el gran problema que és això per a les persones i com pot afectar-se a un mateix i als seus éssers estimats.

Potser més comunament la disfunció del lòbul parietal sembla una confusió entre dreta i esquerra, dificultat amb el càlcul matemàtic bàsic, o trobar paraules mentre parles o recordant números (p. ex., número de telèfon, adreça). Si aquests són els vostres símptomes de boira cerebral, és una pista que la secció del lòbul parietal inferior del vostre cervell pot estar lluitant per funcionar.

Veig publicacions amb gent que es queixa d'aquests símptomes particulars de boira cerebral tot el temps. I realment vull dir-los a tots que aquests no són un envelliment normal, o alguna cosa que haurien de deixar que el seu metge descarti. Vull dir-los que hi ha bones intervencions sòlides, basades en evidències i potents disponibles per tractar-ho. I de vegades ho faig. Però sovint la gent discutirà amb mi i em dirà que aquests símptomes són només parts inevitables de les seves malalties o que ja se'ls ha dit que només és un envelliment normal. I quan això passa, torno a escriure aquest bloc i a treballar amb la gent del meu programa de recuperació de la boira cerebral, on veig que aquests símptomes milloren i fins i tot s'inverteixen cada dia. I això em fa sentir millor.  

Lòbul temporal

L'escorça auditiva es troba al lòbul temporal i t'ajuda a percebre els sons. Quan aquesta àrea no funciona bé, obteniu símptomes de boira cerebral que semblen tenir dificultats amb els sons en entorns amb molt soroll de fons. Realment no pots entendre el que estàs assajant i intentaràs confiar en la lectura de llavis. A mesura que aquesta zona degenera més, començaràs a treure't els ritmes del cap. Que se t'enganxi una cançó al cap de tant en tant és normal. Però si és sovint o una mica crònic (setmanal o diari), pot ser un signe de possibles processos neurodegeneratius en aquesta part del cervell.

També pot desenvolupar tinnitus. Normalment, els tinnitus es deuen al dany dels nervis auditius per accident, lesions o, més sovint, a la nostra societat, els nivells de sucre en sang elevats. Hi ha una correlació molt alta entre el tinnitus i la resistència a la insulina. Però el tinnitus també pot ser un signe de neurodegeneració que es produeix al lòbul temporal.

A l'interior del lòbul temporal hi ha el lòbul temporal medial i és una àrea important de degeneració en la malaltia d'Alzheimer i la demència. Quan el lòbul temporal medial està passant per un procés degeneratiu, tindreu símptomes de boira cerebral que semblen problemes amb el record de memòria d'esdeveniments una mica més llargs. Què vas dinar fa dos dies? Pots accedir a aquesta memòria? Això és el lòbul temporal medial. No recordeu un esdeveniment de fa dues setmanes, o un record que vau tenir fa cinc anys que va ser realment un esdeveniment? Això és un problema en aquest àmbit.

Il.lustració vectorial, lòbul temporal pla de l'anatomia del cervell humà Vista lateral sobre fons blanc

S'ha confós el teu sentit de la direcció? La teva capacitat per fer un mapa on has estat o com arribar a algun lloc? Comenceu a confiar en un sistema de navegació al vostre cotxe per anar a llocs i tornar a casa? Això indica problemes amb el lòbul temporal medial dret.

S'ha reduït la teva capacitat per jugar a jocs de trivia? I recordeu fets als quals vau tenir accés en una conversa? Teniu problemes per recordar (recordar) números que sempre s'han conegut en el passat (per exemple, el número PIN que heu utilitzat durant molts mesos o anys, la vostra adreça a la casa on vas créixer)? Es tracta de processos potencialment neurodegeneratius al lòbul temporal medial esquerre.  

La gent descriu símptomes de boira cerebral, com ara entrar contínuament a una habitació i oblidar-se del que havies de fer allà o no recordes els esdeveniments als quals t'has inscrit o tens 1000 notes adhesives intentant fer un seguiment de les coses, és un signe de processos neurodegeneratius. . Tant si es tracta de signes primerencs de declivi cognitiu lleu (MCI) i demència precoç o només d'un procés neurodegeneratiu en curs, no us heu entès, NO IMPORTA. Fixeu-vos-hi i prioritzeu el treball que heu de fer per arreglar el vostre cervell.

Lòbul occipital

Il.lustració vectorial, lòbul occipital pla de l'anatomia del cervell humà Vista lateral sobre fons blanc

Aquest lòbul es troba a la part posterior del cervell. T'ajuda a percebre els colors. No escolto símptomes de boira cerebral al voltant de problemes per percebre els colors, però ho incloc aquí per si això és part de la vostra experiència. Hi ha moltes persones amb lesions cerebrals traumàtiques (TCE) que tenen símptomes de degeneració del lòbul occipital. La TCE pot crear una cascada de neurodegeneració que s'ha de calmar i sufocar molt després de la lesió cerebral inicial.

És probable que els primers signes de degeneració d'aquest lòbul no es detectin molt ràpidament. Si es tracta d'un símptoma de boira cerebral, és possible que tingueu problemes per rastrejar objectes en moviment, tenir al·lucinacions visuals poc subtils i/o problemes per reconèixer les paraules escrites. Aquests poden ser alguns dels símptomes de boira cerebral més desconcertants que veig que la gent pregunta als fòrums, però sovint apareixen amb molta menys freqüència.

Cerebel

Aquesta àrea del cervell és important en l'equilibri, el moviment coordinat i l'aprenentatge motor. Tens més problemes amb l'equilibri? Si tanqueu els ulls i estigueu amb els peus junts, balancegeu i balancegeu una mica? Ja sigui a la teva classe de ioga intentant fer la postura de l'arbre o descobrint que vols subjectar-te a la barana de l'escala més sovint, sentir-te més inestable és un indicador que aquesta part del cervell no està tan sana com podria ser i que un neurodegeneratiu. procés pot estar en marxa. Vau tenir molts problemes per aprendre un ball de Tik Tok senzill o un temps realment impossible seguir a Zumba (i abans era millor en aquest tipus de coses)? No us vau sortir massa bé en aquella lliçó gratuïta de ball de saló a la qual us vau apuntar?

Pot ser que la vostra capacitat de coordinar i recordar els moviments estigui perjudicada. Podeu conceptualitzar això com un símptoma de boira cerebral, que últimament "no podeu aprendre coses noves" i agrupar-ho tot, però significa una àrea diferent de disfunció que mereix el vostre reconeixement i atenció.

Els jocs cerebrals ajudaran?

Sí i no. La idea que podeu rehabilitar aquestes àrees del cervell fent el mateix amb què esteu lluitant és legítima. Sí, absolutament, exercita aquelles zones del cervell on estàs experimentant una neurodegeneració. Però com a algú que va tenir una boira cerebral molt severa i processos neurodegeneratius i va recuperar el seu cervell, no crec que aquesta hauria de ser l'estratègia de tots per solucionar-ho.

Quan els meus símptomes cognitius eren greus, vaig intentar fer jocs cerebrals en forma d'aplicacions i activitats. I jo era terrible amb ells. No vaig avançar i em va fer por i molt desmoralitzant. Em va fer venir ganes de renunciar a intentar millorar. De vegades els semblava esgotadors cognitivament i els meus símptomes empitjoraven l'endemà.

Després d'un cert punt de boira cerebral recurrent i crònica, no té sentit centrar-se en jocs i exercicis cerebrals per enfortir el cervell sense solucionar els problemes subjacents de l'hipometabolisme cerebral, la neuroinflamació, l'estrès oxidatiu i els desequilibris dels neurotransmissors. La dieta cetogènica és una peça important en aquesta recuperació.

Que algú amb una boira cerebral molt dolenta faci jocs cerebrals és l'equivalent a dir-li a algú amb síndrome de fatiga crònica (SFC) que vagi a una classe de Crossfit. Sí, és genial si van aconseguir vestir-se i arribar a l'aparcament i dins, però no és una intervenció adequada per on es troben. Teòricament, els farà més forts i augmentarà la seva energia a la llarga, però no té sentit on es troben ni com funcionen. És segur dir que fins i tot pot empitjorar els problemes subjacents que causen la seva fatiga i els seus símptomes. Hi ha coses millors i més importants per treballar abans d'inscriure'ls a Crossfit.

I aquest és el tipus de feina que faig amb la gent cada dia.

Però m'han fet una exploració cerebral i em van dir que tot era normal!

És molt important que entenguis que els problemes amb la neurodegeneració no apareixen a les exploracions cerebrals fins que el dany arriba a un cert nivell de gravetat. Si confieu en una exploració per dir-vos si el vostre cervell està sa o no, aquesta és una premissa falsa. La neurodegeneració no controlada acabarà reduint les estructures cerebrals prou com perquè algú assenyali que hi pot haver una patologia, però aleshores heu fet molts danys que es podrien evitar i heu viscut en un estat deteriorat innecessàriament durant massa temps.

Algunes exploracions són millors per detectar alguns factors de la neurodegeneració, com l'hipometabolisme cerebral, però aquestes exploracions NO se us demanaran fins que els vostres símptomes siguin força greus. Són cars. I cap companyia d'assegurances als Estats Units ho autoritzarà d'una manera exploratòria perquè esbrineu si necessiteu canviar els factors de la dieta i l'estil de vida.

Conclusió

Aquests símptomes no milloren per si mateixos si continues fent el que estàs fent actualment. Jo diria que coneixes el teu cervell i que saps si ja no funciona bé. I això cal escoltar-ho. I cal deixar d'explicar-se històries que provenen de la total incapacitat de l'establiment mèdic per conceptualitzar, tractar i gestionar els processos neurodegeneratius crònics primerencs. Aquella història que et dius a tu mateix que acabes de fer vell? I que una caiguda de la funció cerebral que experimenteu com perjudicant la vostra vida és una part normal d'això? Això és una història. Això no és real. I no ha de ser real per a tu.

És per això que vaig crear una versió en línia per ensenyar-vos què faig amb la gent cada dia en la meva pràctica individual per ajudar a frenar, aturar i fins i tot revertir aquests símptomes. Aquest programa en línia s'anomena Programa de recuperació de la boira cerebral i podeu obtenir-ne més informació a continuació:

Si teniu un amic o un ésser estimat amb boira cerebral, discutiu aquest article amb ells. És molt probable que no tinguin l'energia cerebral per llegir i comprendre aquesta gran entrada al bloc. De vegades ho necessiten desglossat amb amor per sentir-se validats i vists. Fa molt de temps que tenen símptomes angoixants i se senten trencats i abandonats pel sistema mèdic. Ajudar-los a defensar-se per si mateixos com puguin o ajudar-los a defensar tractaments efectius és una part important de la persona que us interessa que aprengui totes les maneres en què es poden sentir millor.

També és possible que les següents entrades del bloc anteriors siguin útils en el vostre viatge per recuperar la vostra salut i la vostra funció cognitiva.


referències

Agramatisme. (nd). Lingràfica. Obtenit 15 de maig, 2022, de https://www.aphasia.com/aphasia-resource-library/symptoms/agrammatism/

Agramatisme i afàsia | Lingràfica. (nd). Recuperat l'15 de maig de 2022 a https://www.aphasia.com/aphasia-resource-library/symptoms/agrammatism/

Anatomia del cerebel | IntechOpen. (nd). Recuperat l'15 de maig de 2022 a https://www.intechopen.com/online-first/76566

Funcions cerebrals per lesió a una ubicació específica—Blog. (nd). Fundació Reeve. Recuperat el 15 de maig de 2022 a https://www.christopherreeve.org/blog/life-after-paralysis/brain-functions-by-injury-to-specific-location

Butler, PM i Chiong, W. (2019). Capítol 21: Trastorns neurodegeneratius dels lòbuls frontals humans. A M. D'Esposito i JH Grafman (Eds.), Manual de neurologia clínica (Vol. 163, pàg. 391–410). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804281-6.00021-5

Catani, M. (2019). Capítol 6—Anatomia del lòbul frontal humà. A M. D'Esposito i JH Grafman (Eds.), Manual de neurologia clínica (Vol. 163, pàg. 95–122). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804281-6.00006-9

Center, TA (2015, 10 de gener). Lectura i afàsia. El Centre Afàsia. https://theaphasiacenter.com/2015/01/reading-aphasia/index.html

Chavoix, C., & Insausti, R. (2017). Autoconsciència i lòbul temporal medial en malalties neurodegeneratives. Crítiques de neurociències i bio comportamentals, 78, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2017.04.015

Cheng, X., Vinokurov, AY, Zherebtsov, EA, Stelmashchuk, OA, Angelova, PR, Esteras, N. i Abramov, AY (2021). Variabilitat de l'equilibri energètic mitocondrial entre regions cerebrals. Revista de Neuroquímica, 157(4), 1234-1243. https://doi.org/10.1111/jnc.15239

Cieslak, A., Smith, EE, Lysack, J. i Ismail, Z. (2018). Sèrie de casos de deteriorament del comportament lleu: cap a una comprensió de les primeres etapes de les malalties neurodegeneratives que afecten el comportament i la cognició. Psicogeriatria internacional, 30(2), 273-280. https://doi.org/10.1017/S1041610217001855

Datis Kharrazian. (2020, 17 de setembre). Apreneu quina part del vostre cervell necessita ajuda i què fer-hi. https://www.youtube.com/watch?v=8ZUApPO2GJQ

Desmarais, P., Lanctôt, KL, Masellis, M., Black, SE i Herrmann, N. (2018). Inadequació social en trastorns neurodegeneratius. Psicogeriatria internacional, 30(2), 197-207. https://doi.org/10.1017/S1041610217001260

Friedman, NP i Robbins, TW (2022). El paper de l'escorça prefrontal en el control cognitiu i la funció executiva. Neuropsicofarmacologia, 47(1), 72-89. https://doi.org/10.1038/s41386-021-01132-0

Garcia-Alvarez, L., Gomar, JJ, Sousa, A., Garcia-Portilla, MP i Goldberg, TE (2019). L'amplitud i la profunditat de la memòria de treball i els compromisos de la funció executiva en el deteriorament cognitiu lleu i les seves relacions amb la morfometria del lòbul frontal i la competència funcional. Alzheimer i demència: diagnòstic, avaluació i seguiment de la malaltia, 11, 170-179. https://doi.org/10.1016/j.dadm.2018.12.010

Gleichgerrcht, E., Ibáñez, A., Roca, M., Torralva, T., & Manes, F. (2010). Cognició de presa de decisions en malalties neurodegeneratives. Nature Revisions Neurologia, 6(11), 611-623. https://doi.org/10.1038/nrneurol.2010.148

Menon, V., & D'Esposito, M. (2022). El paper de les xarxes PFC en el control cognitiu i la funció executiva. Neuropsicofarmacologia, 47(1), 90-103. https://doi.org/10.1038/s41386-021-01152-w

Miyata, K., Koike, T., Nakagawa, E., Harada, T., Sumiya, M., Yamamoto, T. i Sadato, N. (2021). Substrats neuronals per compartir la intenció en acció durant la imitació cara a cara. Imatge Neuro, 233, 117916. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2021.117916

Mohr, JP, Pessin, MS, Finkelstein, S., Funkenstein, HH, Duncan, GW i Davis, KR (1978). Afàsia de Broca: Patològica i clínica. Neurologia, 28(4), 311-311. https://doi.org/10.1212/WNL.28.4.311

@neurochallenged. (nd-a). Coneix el teu cervell: còrtex prefrontal. @neurochallenged. Recuperat el 15 de maig de 2022 a https://neuroscientificallychallenged.com/posts/know-your-brain-prefrontal-cortex

@neurochallenged. (nd-b). Coneix el teu cervell: l'àrea de Wernicke. @neurochallenged. Recuperat el 15 de maig de 2022 a https://neuroscientificallychallenged.com/posts/know-your-brain-wernickes-area

Neurodegeneració: una visió general | Temes ScienceDirect. (nd). Recuperat l'15 de maig de 2022 a https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/neurodegeneration

Olivares, EI, Urraca, AS, Lage-Castellanos, A., & Iglesias, J. (2021). Senyals cerebrals diferents i comuns de mecanismes neurocognitius alterats per al processament de la cara desconeguda en la prosopagnòsia adquirida i del desenvolupament. Escorça, 134, 92-113. https://doi.org/10.1016/j.cortex.2020.10.017

Còrtex prefrontal: una visió general | Temes ScienceDirect. (nd). Recuperat l'15 de maig de 2022 a https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/prefrontal-cortex

PSYCH EXPLICAT. (2021a, 3 de març). Cerebel. https://www.youtube.com/watch?v=yE25FeG4GHU

PSYCH EXPLICAT. (2021b, 31 de març). Lòbul occipital. https://www.youtube.com/watch?v=vZtQ40Ph61o

PSYCH EXPLICAT. (2021c, 25 de juliol). Lòbul temporal. https://www.youtube.com/watch?v=1d2B_dyxwAw

Rutten, G.-J. (2022). Capítol 2 – Teories de Broca-Wernicke: una perspectiva històrica. A AE Hillis i J. Fridriksson (Eds.), Manual de neurologia clínica (Vol. 185, pàg. 25–34). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823384-9.00001-3

Saito, ER, Warren, CE, Campbell, RJ, Miller, G., du Randt, JD, Cannon, ME, Saito, JY, Hanegan, CM, Kemberling, CM, Edwards, JG i Bikman, BT (2022). Una dieta cetogènica baixa en carbohidrats millora la bioenergètica i l'eficiència mitocondrial de l'hipocamp. El diari FASEB, 36(S1). https://doi.org/10.1096/fasebj.2022.36.S1.R5607

Àrea de motor suplementària: una visió general | Temes ScienceDirect. (nd). Recuperat l'15 de maig de 2022 a https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/supplementary-motor-area

Veldsman, M., Tai, X.-Y., Nichols, T., Smith, S., Peixoto, J., Manohar, S. i Husain, M. (2020). Els factors de risc cerebrovascular afecten la integritat de la xarxa frontoparietal i la funció executiva en l'envelliment saludable. Nature Communications, 11(1), 4340. https://doi.org/10.1038/s41467-020-18201-5

Vinokurov, AY, Stelmashuk, OA, Ukolova, PA, Zherebtsov, EA i Abramov, AY (2021). Especificitat de la regió cerebral en la producció d'espècies reactives d'oxigen i manteniment de l'equilibri redox. Biologia i Medicina Radical Lliure, 174, 195-201. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2021.08.014

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.