Com pot ajudar una dieta cetogènica a tractar la depressió?

medicació

Les dietes cetogèniques modifiquen almenys quatre de les patologies subjacents observades en persones amb depressió. Aquests inclouen l'hipometabolisme de la glucosa, els desequilibris dels neurotransmissors, la inflamació i l'estrès oxidatiu. Una dieta cetogènica és una potent teràpia dietètica demostrada que afecta directament aquests quatre mecanismes subjacents (i altres) implicats amb els símptomes de la depressió.

Tingueu en compte que hi ha una versió exponencialment més curta d'aquest article amb informació molt menys detallada disponible aquí.

3 raons per les quals estàs deprimit i per què el keto pot solucionar-los

introducció

En aquesta entrada del blog, sóc no es descriu els símptomes o les taxes de prevalença de la depressió i/o la depressió resistent al tractament. Aquesta publicació no està dissenyada per ser diagnòstica o educativa d'aquesta manera. A part de dir que hi ha diversos nivells de gravetat i cronicitat quan es tracta de depressió. Aquesta publicació del bloc no tractarà sobre la depressió bipolar o els trastorns de l'estat d'ànim amb trets psicòtics.

Això no vol dir que la dieta cetogènica no es pugui utilitzar per als trastorns psicòtics. De fet, en el moment d'aquesta entrada al bloc, hi ha estudis de casos publicats a la literatura revisada per parells que mostren beneficis profunds i ECA en curs. Molt probablement faré una entrada al blog sobre aquest tema en el futur. En aquesta publicació, parlarem de la depressió unipolar i de com una dieta cetogènica pot ser útil en el tractament.

Si pateixes depressió unipolar, pots beneficiar-te de llegir aquesta entrada al bloc. La vostra depressió pot ser crònica i prou greu com per complir els criteris del trastorn depressiu major i, si és així, també trobareu que aquest bloc pot ser útil. Si heu trobat aquesta entrada al bloc, sabeu què és la depressió i és probable que vosaltres o algú que estimeu ja la patiu.

Si heu trobat aquesta entrada al bloc, esteu buscant opcions de tractament. Estàs intentant trobar maneres de sentir-te millor i curar-te. T'estàs preguntant si pots tractar la teva depressió amb una dieta.

Al final d'aquesta entrada al bloc, podreu entendre alguns dels mecanismes subjacents que funcionen malament en el cervell de les persones que pateixen depressió i com una dieta cetogènica pot tractar-los terapèuticament cadascun d'ells.

Sortiràs veient una dieta cetogènica com a possible tractament per als teus símptomes depressius o com a modalitat complementària a utilitzar amb psicoteràpia i/o en substitució de medicaments.

Quin és l'estàndard d'atenció en el tractament de la depressió?

No és sorprenent que l'estàndard d'atenció a la depressió sigui la medicació, la teràpia o una combinació dels dos.

Els medicaments més utilitzats per tractar la depressió inclouen:

 • Antidepressius tricíclics (TCAs)
 • Inhibidors selectius de la recaptació de la serotonina (ISRS)
 • Inhibidors selectius de la recaptació de serotonina noradrenalina (IRSN)

Els menys comuns inclouen:

 • Antagonistes del receptor adrenèrgic alfa-2
 • Inhibidors de la monoaminooxidasa (MAO).
 • Inhibidors selectius de la recaptació de noradrenalina
 • Inhibidors selectius de la recaptació de noradrenalina/dopamina
 • Agonistes del receptor de la melatonina i antagonistes del receptor 5-HT2C de la serotonina

Quan un medicament no funciona, s'afegeixen altres medicaments de la mateixa classe de medicaments o diferents en combinacions que el prescriptor creu que reduiran els símptomes. Podem buscar qualsevol d'aquests medicaments per conèixer els seus efectes secundaris i imaginar quins efectes secundaris poden semblar per a algú que pren tres o més d'aquests medicaments. A continuació, es donen més receptes per tractar els efectes secundaris dels mateixos medicaments.

Tanmateix, una metaanàlisi molt gran publicada en una revista revisada per parells va trobar que hi ha una manca d'eficàcia per als ISRS i que poden augmentar significativament el risc d'efectes secundaris greus.

"Els ISRS podrien tenir efectes estadísticament significatius sobre els símptomes depressius, però tots els assaigs tenien un alt risc de biaix i la importància clínica sembla qüestionable. Els ISRS augmenten significativament el risc d'esdeveniments adversos greus i no greus. Els possibles petits efectes beneficiosos semblen ser compensats pels efectes nocius".

Jakobsen, JC, Katakam, KK, Schou, A., Hellmuth, SG, Stallknecht, SE, Leth-Møller, K., … i Gluud, C. (2017). https://doi.org/10.1186/s12888-016-1173-2

Això és coherent amb la meva experiència amb els medicaments com a metge que tracta clients. Vostè o un ésser estimat poden tenir experiències similars. Potser han funcionat molt bé per a tu o per a un ésser estimat. La teva experiència pot ser que no només t'han salvat la vida, sinó que hauràs de portar-los contínuament durant la resta de la teva vida. I és possible que us sentiu completament d'acord amb aquesta opció.

Les persones que han tingut un gran èxit utilitzant antidepressius o altres psicofarmacologia per tractar la seva depressió no són les persones que llegeixen aquest bloc.

Aquest bloc és per a aquelles persones que busquen tractaments alternatius que puguin ajudar quan altres intervencions han fallat, o que volen treballar per solucionar les causes arrels de la depressió unipolar. Volen explorar si una dieta cetogènica pot tractar la seva depressió sense medicaments o medicaments reduïts.

La psicoteràpia és un component clau del tractament de la depressió, amb o sense medicaments. D'acord amb directrius de tractament actualitzades proporcionat per l'Associació Americana de Psicologia (APA), algunes de les psicoteràpies identificades com a útils per tractar la depressió inclouen les següents:

 • Teràpia conductual
 • Teràpia cognitiva
 • Teràpia cognitiva-conductual (CBT)
 • Basat en Mindfulness (inclou ACT)
 • Psicoteràpia interpersonal
 • Teràpies psicodinàmiques
 • Teràpia de suport

Com a assessor de salut mental, sóc parcial a la teràpia. Utilitzo una combinació d'aquests 4 principals i, de vegades, si la depressió és lleu o més situacional, confiaré fins i tot en una teràpia de suport. Veig que funciona molt bé en la majoria dels casos. Però de vegades tinc clients que tenen dificultats per respondre a la teràpia que estic oferint.

En aquests casos, la meva feina és enviar aquest client a buscar medicaments, ja que la literatura de recerca ha trobat que en casos de depressió moderada a severa els resultats són millors quan es proporcionen medicació i psicoteràpia simultàniament. I de vegades això funciona bé. Però el client sovint té por de reduir la valoració de la medicació. Tot i que la psicoteràpia pot canviar la química del vostre cervell i, literalment, reconnectar el vostre cervell de maneres més saludables, gairebé sempre hi ha aquesta idea que la píndola va fer el truc.

Alguns dels meus clients creuen que necessiten el medicament, fins i tot si té efectes secundaris o pot ser difícil de valorar més tard. Sí, molts clients no reben el consentiment informat adequat que els símptomes d'abstinència poden formar part de la presa de medicaments psiquiàtrics. Hi ha un excel · lent article sobre això aquí.

De vegades, els meus clients entren a la teràpia sentint-se adormits i amb efectes secundaris que no consideren tolerables. Hi ha hagut vegades que un psiquiatre els posa tanta medicació que no puc fer una teràpia eficaç amb ells.

Els medicaments utilitzats per tractar la depressió estan dissenyats per reduir els símptomes de la depressió. Els medicaments per a la depressió no estan dissenyats per arreglar qualsevol procés subjacent que va causar la depressió en primer lloc, ja sigui fisiològica, social, cognitiva o una combinació de tots tres.

La majoria dels psiquiatres no busquen la causa principal del que està causant la depressió. La prescripció de medicaments està dissenyada per ajudar-vos a continuar la vostra vida tal com era. Per ajudar-te a tornar a la feina. Pareu més els fills. Queda't en aquest matrimoni. Tracta amb aquest familiar difícil. Continua en aquesta feina. Són moduladors dels símptomes (esperem, en el seu millor moment), però no aborden les patologies subjacents que es van produir per crear l'estat deprimit en primer lloc.

Però la medicació i la psicoteràpia juntes no sempre són suficients per eliminar els símptomes, reduir-los o evitar que es repeteixin. És possible que us pregunteu si una dieta cetogènica és capaç de tractar la depressió sense medicació. Per a les persones que han decidit no utilitzar medicaments o fins i tot aquelles que tenen i encara pateixen depressió, aquesta és una pregunta legítima. Les persones que pateixen depressió resistent al tractament són vàlides en el seu desig d'explorar teràpies alternatives. Tens l'opció d'intentar tractar la teva depressió amb la dieta cetogènica sense medicació o com a complement de la psicoteràpia. Però primer, hauríeu d'aprendre més sobre per què aquesta pot ser una opció vàlida en el vostre viatge de benestar.

Quins són els factors neurobiològics que veiem en la depressió?

Un anterior enviar va entrar en detall sobre com una dieta cetogènica pot modificar els símptomes d'ansietat. En aquest post veurem si aquestes mateixes quatre àrees de patologia es veuen en la depressió:

 • Hipometabolisme de la glucosa
 • Desequilibris dels neurotransmissors
 • Inflamació
 • L'estrès oxidatiu

En la depressió unipolar veiem que es produeixen aquestes mateixes patologies. Hi ha zones del cervell amb hipometabolisme (no utilitza l'energia correctament), diferents desequilibris de neurotransmissors que afecten l'estat d'ànim i la cognició i inflamació. La literatura ha identificat l'estrès oxidatiu com un component en l'exacerbació dels símptomes de la depressió. Anem a repassar cadascun d'aquests. I considereu com la dieta cetogènica modula tot això i pot millorar favorablement els símptomes.

En aquesta entrada del blog també parlaré de dos mecanismes més pels quals una dieta cetogènica pot ser útil en el tractament de la depressió:

 • microbioma intestinal
 • factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF)

Depressió i hipometabolisme de la glucosa

L'hipometabolisme de la glucosa és una característica destacada de la depressió. Ho veiem en diverses zones del cervell. L'hipometabolisme vol dir que, per alguna raó, l'energia no s'està utilitzant bé. El terme "metabolisme" es refereix a com les cèl·lules utilitzen, emmagatzemen o creen energia. Aquest metabolisme "hipo" (massa baix) al cervell pot ser causat per una varietat de factors i sovint són el resultat d'aquells factors que causen inflamació i estrès oxidatiu (dels quals aprendrem més en aquesta entrada del blog).

Metabolisme alterat a l'ínsula, sistema límbic, ganglis basals, tàlem i cerebel i, per tant, és probable que aquestes regions tinguin un paper clau en la fisiopatologia de la depressió.

Su, L., Cai, Y., Xu, Y., Dutt, A., Shi, S. i Bramon, E. (2014). Metaanàlisi cerebral en el trastorn depressiu major: una metaanàlisi basada en voxels d'estudis de tomografia per emissió de positrons. https://doi.org/10.1186/s12888-014-0321-9

Hi ha moltes àrees d'hipometabolisme implicades en la depressió, i es creu que aquestes diferents àrees de disfunció reflecteixen diferències en els subtipus de depressió i els diferents mètodes d'estudi. Per exemple, quan veiem una disminució del metabolisme a l'escorça prefrontal, especialment la escorça prefrontal dorsolateral, ho veiem associat a una reducció de les capacitats de resolució de problemes i una major probabilitat que les emocions negatives s'actuïn.

Localització de l'escorça prefrontal dorsolateral

Aquesta tendència a ser incapaç de resoldre problemes i reaccionar amb emocions negatives pot posar les persones amb depressió en risc de suïcidi en aquells amb Trastorn Depressiu Major (TDM).

Els factors que es creu que contribueixen a la creació d'hipometabolisme inclouen els següents:

 • envelliment
 • hipertensió
 • diabetis
 • hipòxia/apnea obstructiva del son
 • obesitat
 • deficiència de vitamina B12/folat
 • depressió
 • lesió cerebral traumàtica

Pareu atenció a aquesta llista. En parlarem una mica més quan parlem de les dietes cetogèniques com a tractament per a la depressió.

Estem parlant de l'hipometabolisme cerebral mentre ens centrem en la disfunció cerebral en la depressió. Però jo parlant d'hipometabolisme també s'ha de conceptualitzar com un trastorn metabòlic. L'hipometabolisme cerebral és un signe de desregulació i trastorn metabòlics.

Tres estudis longitudinals entre pacients deprimits van trobar que una combinació de múltiples desregulacions metabòliques contribueix a la cronicitat sostinguda de la depressió.

Penninx, B. i Lange, S. (2018). Síndrome metabòlica en pacients psiquiàtrics: visió general, mecanismes i implicacions. . https://doi.org/10.31887/DCNS.2018.20.1/bpenninx

Recordeu-ho quan comencem a discutir a continuació com una dieta cetogènica pot tractar aquest estat patològic subjacent en cervells deprimits.

Com tracta una dieta cetogènica l'hipometabolisme en la depressió?

Ara, tornem a la llista que acabem de revisar que mostra els factors que es creu que contribueixen a la creació d'hipometabolisme al cervell. Però aquesta vegada, assenyalarem les condicions en què s'utilitza una dieta cetogènica per tractar i/o revertir aquests mateixos factors.

 • envelliment
  • Les dietes cetogèniques s'utilitzen per tractar el deteriorament cognitiu lleu, la malaltia d'Alzheimer i altres demències (per exemple, vasculars)
 • hipertensió
  • una dieta cetogènica pot treure algú dels medicaments per a la hipertensió en tan sols 3 dies
 • diabetis
  • S'ha vist que les dietes cetogèniques reverteixen la diabetis tipus II o la posen en remissió fins al punt que la insulina ja no és necessària
  • Si us sorprèn això, podreu gaudir d'explorar Virta Salut
 • hipòxia/apnea obstructiva del son
  • Les dietes cetogèniques ajuden a les persones a perdre pes, cosa que pot revertir o reduir la gravetat de l'apnea obstructiva del son
 • obesitat
  • hi ha una gran literatura de recerca que demostra que la dieta cetogènica pot ajudar a reduir l'obesitat i millorar la composició corporal
 • deficiència de vitamina B12/folat
  • això pot ser degut a problemes genètics i pot necessitar suplements especials, però, una dieta cetogènica ben formulada és alta en formes biodisponibles d'aquests nutrients.
 • depressió
  • exactament per què estem aquí llegint sobre una dieta cetogènica com a tractament per a la depressió
 • lesió cerebral traumàtica
  • Les dietes cetogèniques s'utilitzen com a teràpia per a lesions cerebrals traumàtiques

Així que abans fins i tot d'explorar com una dieta cetogènica ajuda a revertir o millorar l'hipometabolisme cerebral, podem veure que la dieta cetogènica ja té una forta investigació i una base clínica que mostra el seu ús en condicions que s'associen o creen hipometabolisme cerebral!

La dieta cetogènica és, de fet, un tractament per als trastorns metabòlics. Recordeu la cita de fa uns moments, d'un article d'investigació que parla de com les malalties psiquiàtriques són trastorns metabòlics? Les dietes cetogèniques tenen el poder de revertir els trastorns metabòlics. Això vol dir que poden revertir els mecanismes subjacents a la malaltia metabòlica. Fins i tot els que es produeixen al cervell. Utilitzem dietes cetogèniques per millorar la disfunció metabòlica del cervell de les persones que pateixen la malaltia d'Alzheimer. No hauríem de considerar-ho per revertir la disfunció metabòlica que veiem als cervells clínicament deprimits?

Jo diria fermament que ho hauríem de fer.

Però ara parlarem de com una dieta cetogènica pot revertir o millorar l'hipometabolisme cerebral.

La manera més òbvia que una dieta cetogènica millora l'hipometabolisme és proporcionant una font alternativa de combustible per al cervell. De vegades, per diverses raons, la maquinària que fan servir les cèl·lules cerebrals per utilitzar la glucosa com a combustible ja no funciona bé. Afortunadament, les cetones, que es generen amb una dieta cetogènica, poden evitar aquesta maquinària cel·lular defectuosa i arribar directament a aquestes neurones per cremar-les com a combustible. Les dietes cetogèniques també augmenten la creació d'una cosa anomenada mitocondris.

Els mitocondris són les centrals de les vostres neurones. Fan energia. Així que les vostres cèl·lules fan més mitocondris i aquests mitocondris funcionen molt bé quan es donen cetones com a combustible.

Si voleu aprendre més sobre els mitocondris i què fan, us deixo una mena d'introducció a continuació:

L'altra manera en què les dietes cetogèniques ajuden a prevenir i revertir l'hipometabolisme és ajudant a que les membranes cel·lulars funcionin millor. Les membranes cel·lulars funcionen millor signifiquen potencials d'acció saludables. Els potencials d'acció són el que anomenem aquell moment en què una cèl·lula dispara. Una cèl·lula de cocció, disparant de manera equilibrada, sense disparar massa ni massa poc, és un efecte de les dietes cetogèniques.

Les dietes cetogèniques també augmenten (augmenten o augmenten) activitats enzimàtiques importants (els enzims són essencials en gairebé totes les coses) necessàries per generar energia cel·lular.

La conclusió és que els cervells que pateixen hipometabolisme funcionen millor amb una dieta cetogènica. Tens depressió? Tens hipometabolisme. Necessites un tractament per a aquesta patologia subjacent que condueix a la teva depressió? Les cetones són una teràpia potencial.

Depressió i desequilibris dels neurotransmissors

Pot ser difícil escriure sobre els efectes de la dieta cetogènica sobre les malalties mentals i, en particular, sobre la depressió, perquè cadascun dels títols que comentarem influeix en l'altre. Aquí teniu un bon exemple:

Així, les citocines proinflamatòries poden interactuar pràcticament amb tots els canvis fisiopatològics que caracteritzen la depressió major i, per tant, influir en la funció del neurotransmissor, la plasticitat sinàptica i, en definitiva, l'estructura neuronal.

Leonard, BE i Wegener, G. (2020). Inflamació, resistència a la insulina i neuroprogressió en la depressió. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31186075/

Aquesta secció no tracta sobre la inflamació. Això ve després. Però a mesura que aprenguis com la dieta cetogènica tracta la depressió, hauràs de convertir-te en un pensador de sistemes. Tingueu en compte, mentre parlem dels desequilibris dels neurotransmissors observats en la depressió, que les altres categories d'hipometabolisme, inflamació i estrès oxidatiu influeixen en la creació d'aquests desequilibris de neurotransmissors. També faré tot el possible per concloure com aquests interactuen a la conclusió, però feu tot el possible per establir aquestes connexions a mesura que avanceu.

Els desequilibris dels neurotransmissors que veiem a la depressió es produeixen molt probablement a causa de la neuroinflamació, sovint iniciada per respostes immunitàries que creen citocines inflamatòries. En parlarem més endavant, però entenem que quan el teu cervell està inflamat, és un entorn que no està en equilibri. I pel que sembla, el vostre cervell ha de tenir una certa estabilitat per produir neurotransmissors en la quantitat i l'equilibri adequats. Per aconseguir l'equilibri dels neurotransmissors necessites un cervell que no estigui sotmès a un excés d'estrès, inflamació o estrès oxidatiu.

Els neurotransmissors que es creu que estan implicats en el trastorn depressiu major inclouen serotonina, dopamina, norepinefrina i GABA. Gairebé tota la literatura psiquiàtrica s'ha basat en la idea que la depressió és un desequilibri de neurotransmissors, oi? Però parlem de com aquests neurotransmissors podrien estar perdent l'equilibri en primer lloc.

Quan el vostre cervell pateix inflamació (i sí, una dieta alta en sucre pot causar una inflamació més alta i una disfunció del sistema immunitari que pot provocar neuroinflamació), hi ha una cosa que s'anomena robatori de triptòfan. Això fa que es produeixi menys serotonina, menys melatonina i menys GABA. També significa més dopamina, que per a alguns trastorns psiquiàtrics no és bo, així com nivells excitotòxics de glutamat. Què significa això per al cervell deprimit?

El triptòfan és un aminoàcid i es converteix en neurotransmissors amb una mica d'ajuda de cofactors com els micronutrients importants. Si el teu cervell està inflamat en un moment en què cal fer neurotransmissors, aquest aminoàcid passa per una via diferent i fa més un neurotransmissor excitador anomenat glutamat. Ara, el glutamat no és un neurotransmissor dolent. necessites glutamat. Simplement no necessiteu ni voleu el glutamat 100 vegades més que es farà quan el vostre cervell estigui inflamat. Aquest glutamat addicional és neurotòxic i, irònicament, crea encara més inflamació a través de la neurodegeneració.

El glutamat en aquests nivells se sent ansiós. O si els nivells d'inflamació són prou alts, probablement se senti deprimit. Per què? Perquè en passar pel camí equivocat, el vostre cervell ha produït molt menys GABA del que se suposava.

Hi va haver algun moment a la teva vida en què vas sentir el contrari de l'aclaparament? Et vas sentir tranquil i competent i vas respirar una sensació de "Ho entenc" mentre pensaves en la vida i el teu futur. Això era que el teu cervell tenia la quantitat adequada de GABA. I aquest, amic meu, és el teu estat natural de ser.

No ets la teva depressió.

Aquest robatori de triptòfan també redueix la quantitat de serotonina i melatonina que podeu fer. Així que tens un estat d'ànim baix, trist, deprimit i un son terrible. Comences a fer allò en què no t'adormis a un moment raonable. I després et quedes despert fins tard, possiblement rumiant o sentint-te generalment terrible, i després tens problemes per aixecar-te al matí. Així que et dius perdedor i reforces el biaix cognitiu negatiu que es desenvolupa i ajuda a mantenir la depressió. El que et fa més trist i empitjora els teus símptomes provocant més inflamació. Sona familiar?

Ja saps de què parlo. És a dir, vius les conseqüències d'un cervell inflamat que altera l'equilibri del teu neurotransmissor. Esgotar els vostres micronutrients per mantenir el vostre cervell i produir enzims i neurotransmissors. I arreglar això està en realitat més al vostre control del que mai us imagineu.

Recordeu que els medicaments no us ajuden fer més serotonina. Només el teu cervell pot fer-ho realment. Només ajuden el que pots fer passar més temps. I si no esteu fent prou a causa d'aquest desequilibri de neurotransmissors inflamatoris i/o per una deficiència de micronutrients (més probable amb una dieta cetogènica ben formulada), aquests medicaments només poden fer tant.

Com la dieta cetogènica millora els desequilibris dels neurotransmissors observats en la depressió

Les dietes cetogèniques alteren significativament els neurotransmissors dopamina i serotonina, però amb una proporció estable, el que significa que ajuda el cervell a fer ni massa ni massa poc. Una cosa especialment útil en persones amb depressió. Recordeu que us poden prescriure medicaments en forma d'inhibidors de la recaptació tant de la serotonina com de la dopamina. Et donaran un accés més llarg als neurotransmissors que has aconseguit produir i per a moltes persones que ajudaran a alleujar els símptomes.

El que aquests medicaments NO faran és assegurar una proporció equilibrada, o ser capaç de dir-li al vostre cervell complicat quan ho necessiti més o menys. I és per això que sovint generen efectes secundaris. Els efectes secundaris poden ocórrer quan un medicament intenta modular alguna cosa massa d'una manera o una altra i afecta diversos sistemes. Això no ho aconsegueixes amb una dieta cetogènica. No hi ha res d'aquestes tonteries.

Així, una dieta cetogènica, amb les seves múltiples vies d'intervenció i la seva capacitat per regular i equilibrar la producció i l'ús de neurotransmissors, pot convertir-la en un excel·lent tractament per a la depressió. Tot sol, o a més dels medicaments, sota la cura del vostre prescriptor.

Depressió i neuroinflamació

Moltes coses poden causar neuroinflamació. Una dieta alta en sucre o hidrats de carboni que el vostre metabolisme no pot afrontar pot causar inflamació. Aquella beguda alta en fructosa que prefereixes? Això pot provocar inflamació. No, de veritat, no m'estic inventant això. Mira aquí.

Una barrera hematoencefàlica amb fuites que permet que les toxines s'acumulin al cervell on no pertanyen pot causar inflamació. Un intestí permeable que deixa passar la matèria perquè el sistema immunitari s'espanti pot causar inflamació. Un esdeveniment que succeeix al teu cos, molt lluny del teu cervell, pot desencadenar neuroinflamació, perquè el sistema immunitari del teu cos, parla amb el del teu cervell. Un esdeveniment traumàtic pot augmentar la neuroinflamació, probablement a través de mecanismes al voltant del cortisol. Tenir una resposta immune, ja sigui viral o davant lesions, pot causar neuroinflamació.

Quan estudiem la depressió i la inflamació, busquem marcadors d'inflamació. I la literatura de recerca està plena d'estudis que examinen aquests diferents tipus de marcadors per al que s'anomenen citocines. Les citocines són poderoses i la manera com es desenvolupen al vostre cervell és que controlen el vostre comportament. Recordes quan vas tenir un fort refredat o una grip i, literalment, et vas estirar i no et vas tornar a aixecar durant molt de temps? Et vas asseure quiet. No teníeu cap motivació per anar a fer res o estimular-vos massa amb cap tipus d'activitat? Aquest va ser el sistema immunitari del teu cos que va cridar al sistema immunitari separat que hi ha al teu cervell, per fer-li saber que es mantingui alerta, que el teu cos estava sota atac i que necessitaves descansar. Així que la inflamació del cervell va fer exactament això, amb citocines inflamatòries. Així que vas descansar.

Com és rellevant això per a la depressió? Pensa-ho així. Estàs motivat per aixecar-te i fer coses? Et sembla familiar estar al sofà i no sentir-te motivat per moure't? El teu cervell està inflamat. Aquesta inflamació és part del que crea els vostres símptomes de depressió. Els signes de neuroinflamació inclouen boira cerebral, ansietat, depressió, mals de cap i poca resistència mental. Són alguns dels vostres símptomes?

La depressió no és només desequilibris de neurotransmissors, com es va fer creure, i es va dir que es podria solucionar amb medicaments. També és la inflamació la que impulsa els vostres símptomes. I la inflamació necessita una atenció especial en el tractament de la depressió.

S'ha observat una inflamació crònica de baix grau en depressió major i altres trastorns psiquiàtrics importants i s'ha implicat en canvis metabòlics que s'associen habitualment a aquests trastorns.

Leonard, BE i Wegener, G. (2020). Inflamació, resistència a la insulina i neuroprogressió en la depressió. HTTPS://PUBMED.NCBI.NLM.NIH.GOV/31186075/

Permeteu-me utilitzar-ho com una oportunitat per ajudar-vos a establir connexions. Recordeu quan vam parlar de la necessitat que el cervell no s'inflami per fer la combinació adequada de neurotransmissors? Recordeu la nostra xerrada sobre el robatori de triptòfan? Això és de què parla la cita següent de la literatura de recerca:

Així, com a conseqüència de l'activació immune, els canvis en la via triptòfan-cinurenina tenen un paper important en els sistemes de neurotransmissors disfuncionals del cervell i, a més, contribueixen als canvis en l'estructura i la funció cerebrals que caracteritzen la depressió.

Leonard, BE i Wegener, G. (2020). Inflamació, resistència a la insulina i neuroprogressió en la depressió. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31186075/

La neuroinflamació prepara l'escenari perquè el vostre cervell no funcioni bé, la qual cosa crea les condicions perfectes perquè es produeixi aquest robatori de triptòfan. I aquest estat constant d'inflamació i neurotransmissors desequilibrats comença a canviar les estructures del cervell i la connectivitat d'aquestes estructures cerebrals.

Així, com podeu imaginar, una intervenció potent per reduir la inflamació està justificada si volem tractar la depressió. I crec que òbviament saps on vaig amb això.

Com les dietes cetogèniques redueixen la neuroinflamació en persones amb depressió

Hi ha un article excel·lent i ben escrit sobre com funcionen les cetones aquí i un específicament sobre la inflamació aquí. Són molt més bioquímics en profunditat que el nivell que es parla en aquesta entrada del bloc. Si t'agraden les peces de neuroquímica i bioquímica, definitivament hauries d'aprofundir-hi per a una comprensió més profunda.

Però per a la resta de nosaltres, només és important saber que les dietes cetogèniques són teràpies antiinflamatòries MOLT potents.

En primer lloc, la reducció dels hidrats de carboni redueix significativament la inflamació, perquè el vostre cos no està intentant desesperadament que els nivells ideals de sucre en sang tornin a baixar a aproximadament una cullerada de glucosa a tot el torrent sanguini. Si sou resistent a la insulina (i és probable que ho sigui per com són les nostres dietes en els temps moderns), aleshores cada segon que nedeu amb nivells de sucre en sang més alts durant més temps del que haurien de ser, esteu contribuint al dany i la inflamació cel·lular. Així que les dietes cetogèniques, amb la seva restricció als hidrats de carboni baixos, ajuden realment a això.

En segon lloc, les cetones, que es produeixen amb una dieta cetogènica, són molècules de senyalització. Això vol dir que activen i desactiven els gens. I alguns dels gens que encenen i apaguen són els que gestionen la inflamació del cos. I si això no els convertiria en un tractament eficaç per a la neuroinflamació que veiem que és rampant a la depressió, no sé què seria. Potser algun dia es produiran teràpies gèniques per a la depressió, que fa el treball de les cetones. I podeu esperar-los, però no estic segur de per què ho voldríeu quan teniu la capacitat d'instigar la vostra pròpia teràpia gènica mitjançant una teràpia dietètica gratuïta i eficaç sense efectes secundaris significatius.

Depressió i estrès oxidatiu

L'estrès oxidatiu, en general, funciona així:

 • Les cèl·lules produeixen energia amb ATP
 • L'ATP passa per un procés anomenat fosforilació oxidativa
 • Això provoca espècies reactives d'oxigen (ROS); que són subproductes destructius d'aquest procés tan normal
 • ROS danya l'ADN, i aquest dany pot ser acumulatiu
 • L'estrès oxidatiu és el que anomenem la càrrega del nostre sistema per reparar aquest dany

No es tracta de si teniu estrès oxidatiu, sinó de quins són els vostres nivells d'estrès oxidatiu i de la càrrega i el dany que es produeix al vostre cos com a resultat.

El cervell de les persones que pateixen depressió té nivells més alts d'estrès oxidatiu. Com més gran sigui l'estrès oxidatiu, més pobres són els resultats quan utilitzeu antidepressius. Per què seria això? Bé, els medicaments antidepressius no tracten aquest problema. Com hem comentat, els medicaments per a la depressió són per alleujar els símptomes. No causes.

Si la vostra inflamació és massa alta, creeu més ROS. I massa ROS esgota els sistemes dissenyats per reduir la inflamació. Això augmenta el nivell d'estrès oxidatiu. L'estrès oxidatiu és més elevat en aquells amb depressió. Per tant, necessitem una intervenció que pugui abordar tant la inflamació com l'estrès oxidatiu.

Com tracten les cetones l'estrès oxidatiu en persones amb depressió

El B-hidroxibutirat, un dels 3 tipus de cetones que es produeixen al cos, redueix la producció d'espècies reactives d'oxigen (ROS) i millora així la funció mitocondrial, que experimenteu com a energia. i millor treballar-ho tot. També estimula el vostre propi sistema antioxidant que utilitza la producció endògena de glutatió. Us prometo que no hi ha cap teràpia antioxidant que pugueu prendre que sigui tan potent com el vostre propi sistema de glutatió endògen que estigui regulat a l'alça amb l'acció de cetona i molts precursors de glutatió procedents d'una dieta cetogènica ben formulada. No m'importa la quantitat de vitamina C que esteu baixant, no obtindreu el mateix nivell de suport antioxidant que obtindrieu del vostre propi sistema antioxidant endogen (fabricat al vostre cos) que funciona bé.

Al cap i a la fi, vau fer front a espècies reactives d'oxigen. De debò, els obtens només respirant. Creus que l'evolució no va pensar en això?

No estic dient que el nostre món modern amb els seus contaminants, productes químics, formes actuals d'alimentació i les malalties cròniques resultants no requereixen alguns antioxidants addicionals o estratègies de desintoxicació. Però estic dient que si utilitzeu la teràpia dietètica cetogènica i augmenteu les vostres cetones, tractareu la neuroinflamació del vostre cervell que contribueix als vostres símptomes depressius, o que és probable que els provoqui. Equilibrarà el vostre sistema immunitari com res més que tenim a la polifarmàcia. I ho farà a un nivell que simplement no menjaràs com ho has fet i aprofitaràs molta vitamina C i cúrcuma.

A part del glutatió, reduir la ingesta d'hidrats de carboni ajuda (immensament) A no esgoteu el glutatió que ja feu. L'estrès oxidatiu és el resultat de la creació d'espècies d'oxigen més reactives que les que els vostres sistemes antioxidants actuals (ja siguin els que feu o els que mengeu). I després tenim danys cel·lulars, citocines inflamatòries i, francament, danys greus a l'ADN. I aquest dany a l'ADN mai es pot arreglar si estàs colpejant constantment les teves defenses amb una dieta (o entorn) que crea una font constant d'inflamació.

Normalment, m'aturo amb els quatre mecanismes d'acció anteriors. Però en la depressió, vaig pensar que seria útil discutir altres dues maneres en què una dieta cetogènica pot ser útil per tractar la depressió sense medicació (o amb medicaments si trobeu un prescriptor o un assessor de salut mental).

Efectes de les dietes cetogèniques sobre el microbioma intestinal i la depressió

Hi ha moltes investigacions que no entraré aquí sobre el microbioma intestinal i la depressió. Hi ha alguns nutrients importants implicats en això (per exemple, la vitamina D és ENORME) i realment garanteix la seva pròpia publicació al bloc. A més, el que sabem sobre el microbioma està molt en la seva infància. Hi ha moltes suposicions educades mentre els investigadors intenten esbrinar les coses.

Però el que et puc dir és que una dieta cetogènica ben formulada fa que el microbioma sigui feliç i saludable. El beta-hidroxibutirat és un dels tres tipus de cetones. La porció de "butirat" d'aquest tipus de cetona és molt útil per a la curació intestinal i la salut.

El butirat juntament amb altres SCFA derivats de la fermentació (per exemple, acetat, propionat) i els cossos cetònics relacionats estructuralment (per exemple, acetoacetat i d-β-hidroxibutirat) mostren efectes prometedors en diverses malalties com l'obesitat, diabetis, malalties inflamatòries (intestí) i càncer colorectal. així com trastorns neurològics. De fet, està clar que el metabolisme de l'energia de l'hoste i les funcions immunes depenen críticament del butirat com a potent regulador, destacant el butirat com a mediador clau de la diafonia hoste-microbi. 

Stilling, RM, van de Wouw, M., Clarke, G., Stanton, C., Dinan, TG i Cryan, JF (2016). https://doi.org/10.1016/j.neuint.2016.06.011

Sé què estàs pensant. Els beneficis de la dieta cetogènica continuen i segueixen. Sembla una estafa. Com una cosa massa bona per ser veritat. I ho entendria si fossis escèptic. Però prometo que no m'invento aquestes coses.

Saps quins aliments tenen els nivells més alts de butirat? Mantega. Això està bé. Al teu intestí li encanta la mantega. Possiblement més del que estima tota la fibra prebiòtica que et preocupa obtenir. Però no us preocupeu. Una dieta cetogènica ben formulada està plena d'això també en totes aquelles verdures baixes en carbohidrats que estaries gaudint.

Així doncs, no deixeu que la gent us digui que la dieta cetogènica és dolenta per al vostre microbioma intestinal o que "ho embrutarà" o alguna cosa així. Això simplement no és el cas. En qualsevol cas, pot millorar la vostra salut intestinal, ajudar a reparar l'intestí permeable i, com a resultat, calmar l'activitat del sistema immunitari que contribueix a la inflamació, que pot causar neuroinflamació i contribuir directament als desequilibris dels vostres neurotransmissors.

El microbioma intestinal no és en absolut la meva àrea d'experiència. No entenc tots aquests petits bacteris i els efectes que tenen sobre el cos, o les vies metabòliques que poden influir. Però si estàs molt endinsat en aquestes coses i vols aprendre més sobre quin tipus de canvis específics en el microbioma intestinal veiem amb les dietes cetogèniques, pots trobar una gran entrada al bloc aquí.

Factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF)

El factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF) és una proteïna codificada per un gen específic. És tan important. Fa algunes coses molt importants:

 • millorar la neurogènesi (nous cèl·lules i parts del cervell)
 • proliferació i supervivència de cèl·lules cerebrals
 • un paper important en l'aprenentatge i la memòria

És necessari per a un cervell sa. És necessari per créixer, sanar, establir noves connexions i aprendre. Per què importa això si tens depressió?

Quan tens un cervell deprimit, el dany és de naturalesa progressiva i inclou canvis en l'estructura i la funció del cervell. Necessitareu nivells alts de BDNF per ajudar a reestructurar aquestes vies i treure el màxim profit de qualsevol psicoteràpia que utilitzeu com a tractament adjunt. Quan m'assec amb un client que utilitza teràpia cognitiva-conductual, estic allà per ajudar-lo a reestructurar els seus patrons de pensament. Això vol dir que han de fer noves connexions entre el pensament i la memòria.

Els problemes amb BDNF s'han identificat com un factor de depressió.

El neuroplàstic inadaptat en la depressió pot estar relacionat amb alteracions en els nivells de factors neurotròfics, que tenen un paper central en la plasticitat. La millora de la senyalització dels factors neurotròfics té un gran potencial en la teràpia de la depressió.

Yang, T., et al. (2020). El paper del BDNF en la plasticitat neuronal en la depressió. https://doi.org/10.3389/fncel.2020.00082

El BDNF és aquest factor misteriós que és absolutament crucial per a la salut del cervell i arreglar les connexions trencades, i resulta que es regula molt bé amb una dieta cetogènica. Vist, per cert, tant en estudis animals com humans. La ciència en això és legítima. Qualsevol que digui que la dieta cetogènica com a tractament per a la depressió és marginal, simplement no coneix la literatura de recerca sobre els seus beneficis. Perquè si ho fessin, assentirien amb el cap i dirien "sí, puc veure totalment com funcionaria".

Conclusió

Per tant, la reducció d'hidrats de carboni que es produeix amb una dieta cetogènica és útil perquè redueix la inflamació i permet que el nostre cos produeixi cetones. I com hem après, les cetones són una intervenció directa i potent per a la inflamació. Les cetones, que es generen mitjançant l'ús d'una dieta cetogènica, us ajuden a produir més els vostres propis antioxidants (glutatió). Les cetones poden ajudar a reparar les membranes del cervell i l'intestí amb fuites per evitar la inflamació per la sobreactivació del sistema immunitari.

Fins i tot hi ha investigacions importants sobre com les dietes cetogèniques milloren la funció immune, però havia de tenir alguns límits en aquesta publicació o continuaria per sempre.

Menys inflamació ajuda al vostre cos a mantenir més dels seus micronutrients importants. Aquests nivells de micronutrients es podrien augmentar encara més en l'elecció de menjar una dieta cetogènica d'aliments integrals ben formulada. Aquests micronutrients s'utilitzarien per reparar l'ADN danyat, ajudar a que les membranes cel·lulars funcionin millor i fer neurotransmissors en quantitats suficients i equilibrades. L'augment de l'energia i el poder cel·lular que obteniu amb les cetones ajuda les vostres neurones a reparar-se del dany que s'ha produït. Aquest combustible els ajuda a fer la neteja bàsica i mantenir aquestes cèl·lules i membranes cel·lulars.

No conec cap medicament que pugui fer totes aquestes coses. I no crec que un còctel de medicaments pugui aconseguir aquestes coses sense una gran quantitat d'efectes secundaris. I és per aquest motiu que realment volia que sapigueu que es pot utilitzar una dieta cetogènica en lloc de medicaments per a la depressió. Vull que sàpigues que molts dels mecanismes pels quals funcionen les dietes cetogèniques estan ben documentats en la investigació. Igual que els seus efectes estel·lars. I crec que necessiteu aquesta informació per prendre bones decisions de tractament i així poder viure la vostra millor vida.

Vull animar-vos a obtenir més informació sobre les vostres opcions de tractament a partir de qualsevol de les següents entrades del bloc. Escric sobre diferents mecanismes amb diferents graus de detall que us poden ser útils per aprendre en el vostre viatge de benestar. Podeu gaudir del Estudis de casos cetogènics pàgina per saber com altres han utilitzat la dieta cetogènica per tractar malalties mentals a la meva pràctica. I podeu beneficiar-vos d'entendre com treballar amb un assessor de salut mental mentre feu la transició a una dieta cetogènica pot ser útil aquí.

Comparteix aquesta o altres publicacions de blog que he escrit amb amics i familiars que pateixen malalties mentals. Que la gent sàpiga que hi ha esperança!

Podeu aprendre més sobre mi aquí. Pot ser que sigui adequat per participar en el meu programa en línia que faig com a educador i entrenador de salut. Podeu obtenir més informació a continuació:

Si només teniu una pregunta senzilla, no dubteu a posar-vos en contacte. O feu-m'ho saber en un comentari si heu trobat que aquesta entrada al bloc us ha estat útil en el vostre viatge de benestar.

Realment crec que tens dret a conèixer totes les maneres en què et pots sentir millor.

T'agrada el que estàs llegint al blog? Vols aprendre sobre els propers seminaris web, cursos i fins i tot ofertes sobre suport i treballant amb mi per assolir els teus objectius de benestar? Registra't!


referències

Bajpai, A., Verma, AK, Srivastava, M. i Srivastava, R. (2014). Estrès oxidatiu i depressió major. Revista d'investigació clínica i diagnòstica: JCDR, 8(12), CC04. https://doi.org/10.7860/JCDR/2014/10258.5292

Bedford, A. i Gong, J. (2018). Implicacions del butirat i els seus derivats per a la salut intestinal i la producció animal. Nutrició animal (Zhongguo Xu Mu Shou Yi Xue Hui), 4(2), 151-159. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2017.08.010

Binder, DK i Scharfman, HE (2004). Factor neurotròfic derivat del cervell. Factors de creixement (Chur, Suïssa), 22(3), 123. https://doi.org/10.1080/08977190410001723308

Black, CN, Bot, M., Scheffer, PG, Cuijpers, P. i Penninx, BWJH (2015). La depressió està associada a un augment de l'estrès oxidatiu? Una revisió sistemàtica i metaanàlisi. Psiconeuroendocrinologia, 51, 164-175. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2014.09.025

Brietzke, E., Mansur, RB, Subramaniapillai, M., Balanzá-Martínez, V., Vinberg, M., González-Pinto, A., Rosenblat, JD, Ho, R. i McIntyre, RS (2018). La dieta cetogènica com a teràpia metabòlica per als trastorns de l'estat d'ànim: evidència i desenvolupaments. Crítiques de neurociències i bio comportamentals, 94, 11-16. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2018.07.020

Daulatzai, MA (2017). Hipoperfusió cerebral i hipometabolisme de la glucosa: els moduladors fisiopatològics clau promouen la neurodegeneració, el deteriorament cognitiu i la malaltia d'Alzheimer. Journal of Neuroscience Research, 95(4), 943-972. https://doi.org/10.1002/jnr.23777

Delva, NC i Stanwood, GD (2021). Desregulació dels sistemes de dopamina cerebral en el trastorn depressiu major. Biologia i medicina experimentals, 246(9), 1084-1093. https://doi.org/10.1177/1535370221991830

Diener, C., Kuehner, C., Brusniak, W., Ubl, B., Wessa, M. i Flor, H. (2012). Una metaanàlisi d'estudis d'imatge neurofuncional de l'emoció i la cognició en la depressió major. Imatge Neuro, 61(3), 677-685. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2012.04.005

Gaynes, BN, Lux, L., Gartlehner, G., Asher, G., Forman-Hoffman, V., Green, J., Boland, E., Weber, RP, Randolph, C., Bann, C., Coker-Schwimmer, E., Viswanathan, M. i Lohr, KN (2020). Definició de la depressió resistent al tractament. Depressió i ansietat, 37(2), 134-145. https://doi.org/10.1002/da.22968

Guilloteau, P., Martin, L., Eeckhaut, V., Ducatelle, R., Zabielski, R. i Immerseel, FV (2010). De l'intestí als teixits perifèrics: els múltiples efectes del butirat. Revisions d'investigació en nutrició, 23(2), 366-384. https://doi.org/10.1017/S0954422410000247

Hirono, N., Mori, E., Ishii, K., Ikejiri, Y., Imamura, T., Shimomura, T., Hashimoto, M., Yamashita, H. i Sasaki, M. (1998). Hipometabolisme del lòbul frontal i depressió en la malaltia d'Alzheimer. Neurologia, 50(2), 380-383. https://doi.org/10.1212/wnl.50.2.380

Informació, NC per a B., Pike, USNL de M. 8600 R., MD, B. i EUA, 20894. (2020). Depressió: quina eficàcia són els antidepressius? En InformedHealth.org [Internet]. Institut de Qualitat i Eficiència en l'Assistència Sanitària (IQWiG). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361016/

Jacob, Y., Morris, LS, Huang, K.-H., Schneider, M., Rutter, S., Verma, G., Murrough, JW i Balchandani, P. (2020). Correlacions neuronals de la rumia en el trastorn depressiu major: una anàlisi de la xarxa cerebral. NeuroImatge: clínica, 25, 102142. https://doi.org/10.1016/j.nicl.2019.102142

Jakobsen, JC, Katakam, KK, Schou, A., Hellmuth, SG, Stallknecht, SE, Leth-Møller, K., Iversen, M., Banke, MB, Petersen, IJ, Klingenberg, SL, Krogh, J., Ebert, SE, Timm, A., Lindschou, J. i Gluud, C. (2017). Inhibidors selectius de la recaptació de serotonina versus placebo en pacients amb trastorn depressiu major. Una revisió sistemàtica amb metaanàlisi i anàlisi seqüencial d'assaigs. BMC Psychiatry, 17(1), 58. https://doi.org/10.1186/s12888-016-1173-2

Koenigs, M. i Grafman, J. (2009). La neuroanatomia funcional de la depressió: rols diferents per a l'escorça prefrontal ventromedial i dorsolateral. Investigació cerebral conductual, 201(2), 239-243. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2009.03.004

Koh, S., Dupuis, N. i Auvin, S. (2020). Dieta cetogènica i neuroinflamació. Investigació sobre l'epilèpsia, 167, 106454. https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2020.106454

Koo, JW, Chaudhury, D., Han, M.-H. i Nestler, EJ (2019). Paper del factor neurotròfic mesolímbic derivat del cervell en la depressió. Psiquiatria biològica, 86(10), 738-748. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2019.05.020

Leonard, BE i Wegener, G. (2020). Inflamació, resistència a la insulina i neuroprogressió en la depressió. Acta Neuropsychiatrica, 32(1), 1-9. https://doi.org/10.1017/neu.2019.17

Lindqvist, D., Dhabhar, FS, James, SJ, Hough, CM, Jain, FA, Bersani, FS, Reus, VI, Verhoeven, JE, Epel, ES, Mahan, L., Rosser, R., Wolkowitz, OM , & Mellon, SH (2017). Estrès oxidatiu, inflamació i resposta al tractament en la depressió major. Psiconeuroendocrinologia, 76, 197-205. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.11.031

Liu, H., Wang, J., He, T., Becker, S., Zhang, G., Li, D. i Ma, X. (2018). Butirat: una espasa de doble tall per a la salut? Avenços en nutrició (Bethesda, Md.), 9(1), 21-29. https://doi.org/10.1093/advances/nmx009

Maletic, V., Robinson, M., Oakes, T., Iyengar, S., Ball, SG i Russell, J. (2007). Neurobiologia de la depressió: una visió integrada de les troballes clau. International Journal of Clinical Practice, 61(12), 2030-2040. https://doi.org/10.1111/j.1742-1241.2007.01602.x

Masino, SA i Rho, JM (2012). Mecanismes d'acció de la dieta cetogènica. A JL Noebels, M. Avoli, MA Rogawski, RW Olsen i AV Delgado-Escueta (Eds.), Mecanismes bàsics de les epilèpsies de Jasper (4a ed.). Centre Nacional d'Informació Biotecnològica (EUA). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK98219/

Myette-Côté, É., Soto-Mota, A. i Cunnane, SC (2021). Cetones: Potencial per aconseguir el rescat d'energia cerebral i mantenir la salut cognitiva durant l'envelliment. British Journal of Nutrition, 1-17. https://doi.org/10.1017/S0007114521003883

Newman, JC i Verdin, E. (2017). β-hidroxibutirat: un metabòlit de senyalització. Revisió anual de nutrició, 37, 51. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071816-064916

Norwitz, NG, Dalai, Sethi i Palmer, CM (2020). La dieta cetogènica com a tractament metabòlic de la malaltia mental. Opinió actual en Endocrinologia, Diabetis i Obesitat, 27(5), 269-274. https://doi.org/10.1097/MED.0000000000000564

Nutt, DJ (nd). Relació dels neurotransmissors amb els símptomes del trastorn depressiu major. J Clin Psychiatry, 4.

Offermanns, S. i Schwaninger, M. (2015). L'activació nutricional o farmacològica de l'HCA2 millora la neuroinflamació. Tendències en Medicina Molecular, 21(4), 245-255. https://doi.org/10.1016/j.molmed.2015.02.002

Penninx, BWJH i Lange, SMM (2018). Síndrome metabòlica en pacients psiquiàtrics: visió general, mecanismes i implicacions. Diàlegs en neurociències clíniques, 20(1), 63-73.

Pinto, A., Bonucci, A., Maggi, E., Corsi, M. i Businaro, R. (2018). Activitat antioxidant i antiinflamatòria de la dieta cetogènica: noves perspectives per a la neuroprotecció en la malaltia d'Alzheimer. Els antioxidants, 7(5). https://doi.org/10.3390/antiox7050063

Richard F. Mollica, MD (2021). Més enllà del problema de l'enormitat: abordar la crisi global dels refugiats. https://www.psychiatrictimes.com/view/integrating-psychotherapy-and-psychopharmacology-treatment-major-depressive-disorder

Rogers, MA, Bradshaw, JL, Pantelis, C. i Phillips, JG (1998). Dèficits frontoestriatals en la depressió major unipolar. Butlletí Brain Research, 47(4), 297-310. https://doi.org/10.1016/S0361-9230(98)00126-9

Shippy, DC, Wilhelm, C., Viharkumar, PA, Raife, TJ i Ulland, TK (2020). El β-hidroxibutirat inhibeix l'activació de l'inflamsoma per atenuar la patologia de la malaltia d'Alzheimer. Journal of Neuroinflammation, 17(1), 280. https://doi.org/10.1186/s12974-020-01948-5

Simons, P. (2017, 27 de febrer). Les noves dades mostren la manca d'eficàcia dels antidepressius. Boig a Amèrica. https://www.madinamerica.com/2017/02/new-data-showslack-efficacy-antidepressants/

Su, L., Cai, Y., Xu, Y., Dutt, A., Shi, S. i Bramon, E. (2014). Metaanàlisi cerebral en el trastorn depressiu major: una metaanàlisi basada en voxels d'estudis de tomografia per emissió de positrons. BMC Psychiatry, 14(1), 321. https://doi.org/10.1186/s12888-014-0321-9

Taylor, RW, Marwood, L., Oprea, E., DeAngel, V., Mather, S., Valentini, B., Zahn, R., Young, AH i Cleare, AJ (2020). Augment farmacològic en la depressió unipolar: una guia per a les directrius. Revista Internacional de Neuropsicofarmacologia, 23(9), 587-625. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyaa033

Yang, T., Nie, Z., Shu, H., Kuang, Y., Chen, X., Cheng, J., Yu, S. i Liu, H. (2020). El paper del BDNF en la plasticitat neuronal en la depressió. Fronteres de la neurociència cel·lular, 14, 82. https://doi.org/10.3389/fncel.2020.00082

Yudkoff, M., Daikhin, Y., Melø, TM, Nissim, I., Sonnewald, U. i Nissim, I. (2007). La dieta cetogènica i el metabolisme cerebral dels aminoàcids: relació amb l'efecte anticonvulsivant. Revisió anual de nutrició, 27, 415-430. https://doi.org/10.1146/annurev.nutr.27.061406.093722